Europees Parlement stemt eindelijk voor een sterker verbod op “Shark Finning”

Na lange strijd kunnen de mazen in de EU wetgeving eindelijk worden gesloten.
Vandaag heeft het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid (566 tegen 47) een voorstel aangenomen waarmee het verbod op ontvinnen van haaien aangescherpt wordt. Een grote overwinning voor de haaienbescherming in Europa.

De Shark Alliance is verheugd over de uitkomst van een langverwachte en cruciale stemming in het Europees Parlement. Deze maakt de weg vrij om de mazen in het EU-verbod op ontvinnen van haaien (het afsnijden van haaienvinnen en de rest van het dier teruggooien in zee) te sluiten. 566 tegen 47 leden van het Europees Parlement (EP) hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie en eisen dat alle haaien met de vinnen eraan aan land worden gebracht.

“Deze stemming van het Parlement is een belangrijke mijlpaal het stoppen van ontvinnen van haaien,” zegt Sandrine Polti, EU haaien beleidsadviseur voor de Pew Environment Group en beleidsadviseur voor de Shark Alliance. “Onze coalitie werkt al meer dan 6 jaar aan deze en ander fundamentele hervormingen in het Europese haaienbeleid. Wij zijn heel gelukkig met de stemming van vandaag en de vooruitgang die we verwachten dat hieruit voortvloeit.”

Al in 2003 is door de EU een verbod op ontvinnen ingesteld. In het verbod is echter een verordening opgenomen waardoor vissers een speciale vergunning kunnen aanvragen voor het aan boord afsnijden van haaienvinnen van het karkas. Vervolgens mogen ze afzonderlijk van elkaar (in verschillende havens) aan land worden gebracht. De naleving wordt gecontroleerd via een ingewikkeld proces van metingen en gewichten vergelijken van de vinnen en de hele haai. Dit maakt dat ontvinnen onopgemerkt door kan gaan.

Het Europees Parlement heeft in 2006 aangedrongen op het aanscherpen van EU verbod op ontvinnen en drong er bij de Commissie in 2010 nogmaals op aan het verwijderen van de vinnen op zee onmogelijk te maken. Het voorstel van de Commissie, uitgebracht in november 2011 werd in het voorjaar van 2012 goedgekeurd door de Raad van Ministers en de Milieucommissie in het Europees Parlement. De Visserijcommissie in het Parlement heeft langdurig beraadslaagd waarbij een aantal parlementsleden hebben gevochten om de mogelijk om te blijven “ontvinnen via de achterdeur” open te houden.

“We feliciteren de Europese Commissie met het leiderschap dat zij getoond heeft en bedanken de 25 EU-visserijministers en honderden Europarlementariërs dat zij zich achter een krachtiger verbod op ontvinnen geschaard hebben. En natuurlijk zijn we de tienduizenden Europese burgers die hen aangemoedigd hebben zeer dankbaar” aldus Irene Kingma van Shark Alliance.

“Alle leden van de Shark Alliance zien er naar uit om verder te werken de implementatie van de fins-attached-regel die vandaag is veiliggesteld. We zullen ook blijven strijden voor aanvullende bescherming van haaien, zoals binnenlandse en internationale vangstbeperkingen, om zo de overbevissing van haaien te stoppen.”

Meer… Ocean 2012