Maritieme sector plaatst nieuw record tijdens Maritime Week 2012

202 Maritieme gastlessen in één week!

De Recordpoging Maritieme Gastlessen werd 16 november in de Tweede Kamer in het bijzijn van Anouchka van Miltenburg, voorzitter Tweede Kamer, afgesloten. Arie Kraaijeveld, voorzitter van Nederland Maritiem Land maakte voor een groep van 32 basisscholieren van obs De Houtrust uit Den Haag, bekend dat er maar liefst 202 maritieme gastlessen door het hele land zijn gegeven.

Het publiek en de overheid laten kennismaken met de maritieme sector, dat was het doel van de tweede editie van de Maritime Week die van 8 tot en met 17 november plaatsvond. Ruim een week lang werden de schijnwerpers op de maritieme industrie gericht.

Tijdens de Maritime Week konden geïnteresseerden met eigen ogen zien en ervaren welke opleidings- en carrièremogelijkheden de sector te bieden heeft. Daarnaast werden er verschillende activiteiten georganiseerd voor personen die reeds in de industrie werkzaam zijn. Zo werd de officiële aftrap van de Maritime Week gegeven tijdens het Maritime Awards Gala en vonden diverse seminars plaats. De opmerkelijkste activiteit in de Maritime Week was zonder twijfel de Recordpoging Maritieme Gastlessen.

De recordpoging is de start van een nieuw initiatief. Met medewerking van het maritieme bedrijfsleven zijn er in één week tijd, door het hele land, maritieme gastlessen en voordrachten georganiseerd. “De Recordpoging Maritieme Gastlessen, waarbij werd geprobeerd in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk gastlessen te verzorgen, is bedoeld om zichtbaar te maken hoe interessant het is om in de maritieme sector te leren en te werken. Veel jongeren zijn niet bekend met de opleidings- en beroepsmogelijkheden”, liet Mieke Bakker-Mantjes, voorzitter Human Capital Council Nederland Maritiem Land/ algemeen directeur Scheepsbouw Nederland bij de feestelijke bijeenkomst weten. Met 12.000 in deze sector actieve ondernemingen en daarmee 186.000 arbeidsplaatsen is er nu en in de toekomst behoefte aan goed opgeleide jongeren.

Gastlessen en Topsector Water
De Recordpoging Maritieme Gastlessen vormt de start van een estafette van gastlessen water. Deze estafette loopt tot en met de Wereld Waterdag op 22 maart 2013. Thecla Bodewes (voorzitter kernteam Human Capital Water/ directeur Scheepswerf De Kaap/ Scheepswerf Bodewes/ Maritima Green Technology) heeft het initiatief voor de estafette genomen. Diverse professionals hebben inmiddels interesse getoond om de watersector via gastlessen onder de aandacht te brengen.

Meer… Maritime Week