Eerste missiedag Brazilië draait om havens, vliegvelden en zuivel

Het Nederlandse bedrijfsleven kan flink profiteren van het nieuwste economische stimuleringsprogramma van Brazilië, dat zich ondermeer richt op private investeringen in havens en luchthavens. Daarnaast is er een doorbraak voor de zuivelexport van Nederland naar Brazilië. Dat is de oogst van de eerste dag van de handelsmissie naar Brazilië die deze week plaatsvindt.

Sinds Brazilië ruim een jaar geleden het Plano Brasil Maior lanceerde, een grootschalig programma om de Braziliaanse economie te stimuleren, zijn er verschillende deelprogramma´s in het leven geroepen die zich richten op één bepaalde economische sector. Een van de programma’s richt zich op de aanleg van wegen, spoorwegen, havens en vliegvelden. De Braziliaanse overheid trekt daar de komende twee jaar 55 miljard euro voor uit. Minister Ploumen sprak vanmorgen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia met minister Gleisi Helena Hoffmann, de rechterhand van President Dilma, die het investeringsprogramma onder haar hoede heeft: ‘Ik merkte bij haar grote interesse voor Schiphol. Schiphol doet mee aan de tweede ronde van de privatisering van luchthavens. Schiphol zou de luchthavens van Rio de Janeiro en Confins verder kunnen helpen ontwikkelen. Ze zien Schiphol hier echt als een grote. Het is geen contract, het is geen garantie, maar het is ook niet niks als de tweede vrouw van het land zich zo positief uitlaat over een van de kandidaten.’

Haven van Rotterdam
Ook met scheepshavens heeft Brazilië grootste plannen. In 2030 moet de export vanuit de Braziliaanse havens zijn vervijfvoudigd van 6 miljard ton naar 32 ton. Het gaat dan vooral om landbouwproducten. Het Havenbedrijf Rotterdam is sinds april betrokken bij een uitbreidingsproject van Porto Central in de Braziliaanse deelstaat Espirito Santo, ten noorden van Rio de Janeiro. Het Havenbedrijf gaat met drie andere partners 1000 hectare havengebied realiseren voor met name mijnbouwproducten, de olie- en offshore-industrie en de scheepsbouw. Deze samenwerking is voor minster Hoffman in augustus aanleiding geweest om de haven van Rotterdam te vragen beschikbaar te zijn voor meer projecten. Minister Ploumen: ‘Bernando Figueiredo, die namens de Braziliaanse regering de haventransitie leidt, wil verder van gedachten wisselen met het Havenbedrijf vertelde minister Hoffman mij. Ook hier nog geen contracten en garanties, maar zo’n aanwijzing geef je niet als je niet echt overtuigd bent van de kracht van de Nederlandse havensector.’

Zuivelinspectie
Ook voor de zuivelsector is een resultaat bereikt dat Nederlandse kaasmakers geen windeieren zal leggen. In het vroege voorjaar van 2013 komt een door kaasproducenten lang verwachte zuivelinspectiemissie van Brazilië naar Nederland. Elk bedrijf dat zuivel naar Brazilië exporteert heeft daarvoor goedkeuring nodig van het Braziliaanse ministerie van Landbouw en er staan momenteel twintig Nederlandse kaasproducenten op de wachtlijst voor die certificering. Als de Braziliaanse inspectiemissie het Nederlandse inspectiesysteem voor zuivelproducten goedkeurt, betekent dit dat de deuren naar Brazilië opengaan voor de Nederlandse kaas- en andere zuivelproducenten. Minister Ploumen is hier verheugd over: ‘Kijk, dat is nou de kracht van zo’n missie. Het brengt dingen achter de schermen weer in beweging, waardoor een versnelling in besluitvorming plaatsvindt. Mijn vader was melkboer, dus ik heb er zelf ook nog een warm gevoel bij.’ De Braziliaanse inspectiemissie bezoekt Nederland van 26 februari tot 9 maart 2013.

Handelsmissie Brazilië
De handelsmissie naar Brazilië in de aanwezigheid van de Prins van Oranje en Prinses Máxima duurt de hele week. De missie onder leiding van minister Ploumen bestaat uit bijna 160 Nederlandse bedrijven die zaken doen of willen gaan doen in Brazilië. De bedrijfssectoren waar de missie zich op richt zijn agribussiness, afvaltechnologie, luchtvaart, stadionbouw- en toebehoren, Science & Technology, architectuur en design en jachtbouw.

Brazilië is met een interne markt van bijna 200 miljoen inwoners de 6e economie ter wereld en voor de komende jaren wordt een stabiele economische groei van 4 procent verwacht. Nederland is een van de grootste investeerders in het land en is de vierde afzetmarkt voor de Braziliaanse export. Nederland exporteert voor 2,3 miljard euro aan goederen en diensten naar Brazilië, de import vanuit Brazilië bedraagt 5,6 miljard euro. Er zijn ca 250 Nederlandse bedrijven actief in Brazilië, waaronder ABN AMRO, Akzo Nobel, Amsterdam Arena, Arcadis, C&A, DSM, Getronics, Golden Tulip, Heineken, ING, KLM, KPMG, Makro, Philips, Rabobank, Randstad, Shell, Smit International, TNT, Unilever, Vescom en Vopak.

Meer… Rijksoverheid