Boskalis verhoogt winstverwachting

Hoofspunten Q3 Trading update

• Goed derde kwartaal met hoger niveau van omzet en resultaten dan in het eerste halfjaar
• Orderportefeuille naar recordhoogte van EUR 4 miljard

Vooruitzichten 2012
• Stabiele marktomstandigheden
• Sterk tweede halfjaar verwacht
• Verhoging van jaarverwachting: nettowinst EUR 230-245 miljoen

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft een goed derde kwartaal afgesloten. Omzet en resultaten lagen in het derde kwartaal op een hoger niveau dan in het eerste halfjaar 2012. De marktomstandigheden waren daarbij stabiel. De orderportefeuille is de afgelopen maanden in omvang toegenomen en aan het eind van het derde kwartaal werd een nieuw recordniveau van EUR 4 miljard bereikt.

Op basis van de huidige inzichten wordt een sterk tweede halfjaar verwacht, met een hoge werkbezetting en goede resultaten op enkele baggerprojecten in uitvoering c.q. afwikkeling. Boskalis houdt thans rekening met een nettowinst over 2012 van circa EUR 230-245 miljoen.

Boskalis is recentelijk benaderd door een partij uit het Midden Oosten, waarmee zij gesprekken voert over de mogelijke verkoop van haar 40% belang in Archirodon. Indien dit uitmondt in een daadwerkelijke transactie zullen de nadere details worden bekend gemaakt.

Operationele ontwikkelingen
Het segment Baggeren heeft in het derde kwartaal een goed resultaat behaald. De bezetting van de hoppervloot lag in verhouding tot het eerste halfjaar iets lager; de inzet van de cuttervloot kwam op een vergelijkbaar niveau uit. Boskalis heeft in het tweede halfjaar grote opdrachten in ondermeer India en Oost-Afrika toegevoegd aan de goed gevulde orderportefeuille. Per saldo is de orderportefeuille van Baggeren ten opzichte van medio 2012 licht toegenomen.

In het segment Droge Infrastructuur is de omzet na een relatief rustig eerste halfjaar toegenomen en is tevens de winstgevendheid verbeterd. In de lokale en regionale inframarkt in Nederland is nog wel sprake van zwakke marktomstandigheden. Zeer recent heeft Rijkswaterstaat het voornemen bekendgemaakt om een omvangrijk snelwegontwikkelingsproject te gunnen aan een consortium (SAAone) bestaande uit ondermeer Boskalis. Het Boskalis-aandeel in de aanneemsom bedraagt circa EUR 300 miljoen. Deze opdracht is nog niet opgenomen in de orderportefeuille.

Bij Harbour Towage was op de meeste locaties waar SMIT actief is sprake van volumegroei in het derde kwartaal.

Bij Salvage, Transport & Heavy Lift lag het activiteitenniveau op een goed niveau. De bergingsactiviteiten van SMIT Salvage kenden een relatief rustige periode met een beperkt aantal emergency response opdrachten. Een aanhoudend sterke vraag vanuit de offshore industrie liet zich bij Subsea en Transport vertalen in een sterke vlootbezetting. Bij Heavy Lift was in Azië veel vraag naar de drijvende bokken. De Europese vloot was daarentegen minder goed bezet ondanks een installatieproject voor de Taklift 4 in Brazilië.

Bij de Terminaldiensten (voornamelijk het 50% belang in Smit Lamnalco) lag het activiteitenniveau in lijn met de verwachting. De orderportefeuille nam toe onder invloed van een contract in Irak.

Bij Maritieme Infrastructuur (40% belang in Archirodon) was sprake van een goed derde kwartaal, met een hoog omzetniveau en goede resultaten. Er werden enkele grote werken aangenomen waardoor de orderportefeuille toenam.

Balanspositie
De financiële positie van Boskalis is onverminderd sterk en de netto-schuldenpositie is sinds medio 2012 verder afgenomen. Er wordt ruimschoots voldaan aan de convenanten zoals Boskalis die heeft afgesproken met haar kapitaalverschaffers.

Eind september heeft Smit Lamnalco (50% belang) een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten van USD 500 miljoen. Met deze faciliteit heeft Smit Lamnalco een volledige herfinanciering gerealiseerd en is de eind 2011 door Boskalis verstrekte overbruggingsfinanciering afgelost, met per saldo een positief kaseffect van circa EUR 80 miljoen.

Vooruitzichten
De Raad van Bestuur verwacht dat de marktontwikkeling voor de rest van het jaar, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, in lijn zal liggen met de eerste drie kwartalen. Op basis van de huidige inzichten wordt een sterk tweede halfjaar verwacht met een hoge werkbezetting en goede resultaten op enkele baggerprojecten in uitvoering c.q. afwikkeling. De nettowinstverwachting is voor 2012 naar boven bijgesteld tot circa EUR 230-245 miljoen.

Naar verwachting zal het totale investeringsniveau in 2012 circa EUR 300-325 miljoen bedragen en uit de eigen kasstroom worden gefinancierd.

14 maart 2013 (07:00 CET) Publicatie jaarcijfers 2012
8 mei 2013 Trading update eerste kwartaal 2013
8 mei 2013 Algemene Vergadering van Aandeelhouders
15 augustus 2013 (07:00 CET) Publicatie halfjaarcijfers 2013
15 november 2013 (08:00 CET) Trading update derde kwartaal 2013

Meer… Boskalis