Vaarwel Museumschip ‘Buffel’

Publiekstrekker blijft behouden voor de regio
Het Maritiem Museum Rotterdam neemt na drieëndertig jaar afscheid van museumschip ‘Buffel’. De bezuinigingen in de culturele sector hebben het museum doen besluiten de exploitatie van het ramtorenschip uit 1868 te stoppen vanaf 7 januari 2013. In de kerstvakantie wordt afscheid genomen van het schip met evenementen voor jong en oud. De inzet van het Maritiem Museum om het schip voor de regio te behouden is geslaagd. Het museumschip vertrekt naar de vestinghaven in Hellevoetsluis en blijft toegankelijk voor publiek.

Dierbaar en kostbaar
Algemeen Directeur van het Maritiem Museum Frits Loomeijer: “We nemen afscheid van de ‘Buffel’, maar wel met bloedend hart. Het schip vormt een zeer dierbaar, maar ook zeer kostbaar onderdeel van het museum en er moeten keuzes gemaakt worden in tijden van bezuiniging.” De aanwijzing van de gemeente Rotterdam om meer en beter ‘het verhaal van Rotterdam te vertellen’ heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze. Rotterdam is bijvoorbeeld nooit de thuishaven van de ‘Buffel’ geweest. Hellevoetsluis heeft wel een verleden met het schip: nadat het in 1896 uit de vaart werd genomen als oorlogsschip werd het in Hellevoetsluis een logementschip waar talloze matrozen tot 1920 hun opleiding genoten.

Vestinghaven in Hellevoetsluis
De ‘Buffel’ krijgt een plek in de vestinghaven van Hellevoetsluis aan de museumkade die momenteel in aanbouw is en zal naar verwachting in het voorjaar weer toegankelijk zijn voor publiek. Behalve de ‘Buffel’ kunnen bezoekers hier ook de historische schepen de ‘Bernisse’ en ‘Noordhinder’ bezoeken. De gemeente Rotterdam blijft eigenaar van de ‘Buffel’, maar het beheer wordt van het museum overgenomen door de Stichting Museumschip ‘Buffel’ Hellevoetsluis.Voordat de ‘Buffel’ van de Leuvehaven naar Hellevoetsluis verhuist, gaat zij eerst naar een werf voor een uitgebreide onderhoudsbeurt.

Afscheidsevenement
In de kerstvakantie organiseert het Maritiem Museum een groot afscheidsevenement voor jong en oud. Op het programma staan speurtochten, exclusieve rondleidingen, muziek, knutselactiviteiten en een mysteriespel. Tijdens het spel ontdekken kinderen wat de geheime missie van de ‘Buffel’ was in 1871. Alleen de bemanning wist in die tijd wat er ging gebeuren en sommigen van hen zijn, na enig aandringen, best loslippig. Kijk voor de data en tijden van de verschillende evenementen op www.maritiemmuseum.nl.

Blik op de toekomst
Het afscheid van de ‘Buffel’ is een van de keuzes die het museum de afgelopen tijd heeft gemaakt in het kader van de bezuinigingen. Ook in de uitbreiding van de collectie wordt de komende vier jaar pas op de plaats gemaakt en de tentoonstellingsfrequentie wordt verlaagd. Maar er wordt ook geïnvesteerd. Loomeijer: “We richten onze blik op de toekomst. Er wordt geïnvesteerd in educatie en wetenschappelijk onderzoek en in marketing en fondsenwerving. Er staan uitdagende tentoonstellingen op het programma van 2013 over onder andere cruisevaart en maritieme lust.”

Geschiedenis van de ‘Buffel’
Hare Majesteits ‘Buffel’ werd in 1868 in Glasgow gebouwd in opdracht van de Koninklijke Marine om de Nederlandse kust te verdedigen. Haar belangrijkste opdracht was de geheime missie in 1871 naar Antwerpen om de stoffelijke resten van de Nederlandse zeeheld Van Speijk op te halen. Als gevolg van de snelle technische ontwikkelingen in die tijd werd de voorsprong van het revolutionaire ontwerp van de ‘Buffel’ als ijzeren ramschip met een draaibare geschutstoren snel ingehaald. In 1896 werd de ‘Buffel’ omgebouwd tot logementschip. In 1974 kocht de gemeente Rotterdam het schip aan met hulp van de ‘Vrienden van de Buffel’. Nadat het grotendeels in oude staat was teruggebracht, werd het in 1979 afgemeerd in de Leuvehaven en ingericht als museumschip. De ‘Buffel’ is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker voor het museum geweest. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers, waarvan 400.000 scholieren, gingen op ontdekkingsreis naar de geheimen van het voormalig marineschip. In 2007 werd het schip nog ingrijpend gerenoveerd en ingericht met een interactieve presentatie voor jong en oud die zeer populair was bij het publiek en het onderwijs.

Het Maritiem Museum Rotterdam bedankt iedereen die sinds 1974 heeft meegewerkt aan de ‘Buffel’ en/of het schip financieel ondersteund heeft hartelijk.

Meer… Maritiem Museum