Kustonderhoud Heemskerk afgerond; 6 november

Rijkswaterstaat heeft op 6 november het kustonderhoud bij Heemskerk en Castricum aan Zee afgerond. Vlak voor de kust is 1,6 miljoen m3 zand aangebracht op de zeebodem. Hierdoor bevat de kust van Heemskerk en Castricum aan Zee voor de komende jaren weer genoeg zand om voldoende bescherming te bieden tegen de zee.

Van juli tot oktober 2011 en van juni tot november 2012 hebben baggerschepen onder water een kunstmatige zandbank aangelegd die de golven breekt. Door golven en stroming verplaatst het zand de komende tijd langzaam richting de kust.

Rijkswaterstaat gebruikte hiervoor zand uit de IJgeul. Deze vaargeul op de Noordzee wordt op diepte gehouden door zand weg te baggeren. Dit zand is hergebruikt voor het onderhoud van de kust. De werkzaamheden vonden plaats tussen strandpaal 45,75 en strandpaal 50,25.

Kennisontwikkeling
De komende jaren wordt de kust bij Heemskerk en Castricum aan Zee regelmatig gemeten. Als proef zijn er 2 zandbanken op 2 verschillende dieptes (5 en 6 meter) aangebracht. Rijkswaterstaat wil hiermee onderzoeken wat de effecten zijn op de ontwikkeling van de kust.

Onderhoud voor droge voeten
De werkzaamheden bij Heemskerk en Castricum aan Zee maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Door zand voor de kust en op het strand aan te brengen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de kustlijn in stand blijft en Nederland droge voeten houdt.

Meer… Rijkswaterstaat