Marine onderschept 840 kilo cocaïne

De Koninklijke Marine heeft afgelopen vrijdagavond een grote partij drugs onderschept in het Caribisch Gebied. Na een spectaculaire achtervolging van een snelle drugsboot voorkwam het multipurposefregat Hr. Ms. Van Amstel de smokkel van 42 balen cocaïne.

Na de ontdekking van de drugsboot, een zogeheten go fast, door het patrouillevliegtuig Dash 8 van de kustwacht werd vanuit Marinebasis Parera op Curaçao een grote zoekoperatie opgezet. De Van Amstel bevond zich op dat moment in de buurt van de go fast.

Overboord
Met aan boord een Belgische Alouette-helikopter zette het schip een spectaculaire achtervolging in. Opvarenden van de snel varende motorboot gooiden ondertussen de drugsbalen overboord. Die werden vervolgens door het marineschip uit het water gehaald. Het Amerikaanse Law Enforcement team aan boord van de Van Amstel constateerde dat het om 840 kilo cocaïne ging.

Martillo
De onderschepping valt onder de internationale drugsbestrijdingsoperatie Martillo. Hierin werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika, waaronder de Cariben, een halt toe te roepen. De operatie wordt geleid door de Joint Interagency Task Force South waar de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, als ondercommandant deel van uitmaakt.

Meer… Defensie