Aanvaring in dichte mist door miscommunicatie

De aanvaring tussen twee schepen op maandag 22 oktober tijdens dichte mist op het IJsselmeer, is te wijten aan miscommunicatie tussen de betrokken schepen. Dat is de conclusie uit het onderzoek van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Beide schepen liepen bij de aanvaring behoorlijke materiële schade op en zijn inmiddels naar een scheepswerf ter reparatie.

Een leeg binnenvaartschip en een leeg vissersschip voeren afgelopen maandag rond het middaguur in dichte mist ter hoogte van het vogeleiland, frontaal op elkaar. Het binnenvaartschip was onderweg van Enkhuizen naar Kornwerd en het vissersschip van Kornwerd naar Enkhuizen. Beide schepen voeren vanwege de mist op radar en hadden over de marifoon afspraken gemaakt over de wijze van passeren. Toch ging het even later goed mis.

Door de aanvaring had het binnenvaartschip een flinke deuk aan bakboordszijde van het voorschip en een scheur, ruim boven de waterlijn, opgelopen. Het vissersschip had de voorsteven in elkaar. Beide schepen konden op eigen kracht naar Enkhuizen varen waar de Waterpolitie van het KLPD een onderzoek instelde.

Al snel werd duidelijk dat de afspraken die over de marifoon gemaakt werden verkeerd begrepen zijn. Het binnenvaartschip riep: “u moet mij achterlangs passeren”, maar aan boord van het vissersschip verstond men: “ik ga u achterlangs passeren!”

Beide schepen zijn na het onderzoek voor reparatie naar een scheepswerf gevaren.