Nick Bice gaat shared services Volvo Ocean Race 2014-15 managen

De Australiër Nick Bice (34), bootmanager en zeiler bij Team ABN AMRO en Team Delta Lloyd, gaat het Yacht Maintenance Centre van de Volvo Ocean Race managen. Dit onderhoudscentrum moet voor nog meer eenheid binnen de race zorgen. Het biedt gedeelde diensten, waarvan de in de nieuwe eenheidsklasse deelnemende teams gebruik kunnen maken gedurende de 2014-15 editie.

Bice begon zijn Volvo Ocean Race-carrière in 2001-02 als bootbouwer bij de Amer Sports-campagne. Vervolgens ging hij twee edities onder de Nederlandse vlag aan de slag en in de afgelopen race werkte hij als walmanager voor Team Sanya. Nu neemt hij dus de sleutelrol op zich van Yacht Maintenance Centre Manager.

‘Het nieuwe eenheidsconcept gaat veel verder dan de boot”, aldus Bice. ‘We zetten een Shared Service Centre op, zodat straks alle bases er hetzelfde uitzien. We maken niet alleen de boten one design, maar hopelijk elk element van de race. Mijn taak is om de leveranciers te helpen en om de teams van dienst te zijn bij het 100 procent wedstrijdklaar maken van hun boten. Zowel voor de race als tijdens de stopovers.”

Volgens Volvo Ocean Race Chief Operating Officer Tom Touber is Bice geknipt voor deze baan. ‘Dankzij zijn tweevoudige deelname als zeiler en zijn betrokkenheid bij de race als walmanager/bootmanager, beschikt Bice precies over de ervaring die nodig is om leiding te geven aan dit belangrijke onderdeel van de volgende editie”, aldus Touber. ‘Ik heb persoonlijk op beide vlakken zeer positieve ervaringen met Nick in de uitdagende twee-boten campagne van ABN AMRO. Daarbij was Nick intensief betrokken vanaf de dag dat we de boten bouwden tot het moment dat we de race wonnen.”

Overgang naar 65-voet
In 2014-15 wordt voor het eerst gezeild met de 65-voet one design jachten, ontworpen door Farr Yacht Design en gebouwd door het syndicaat van vier scheepswerven: Green Marine (United Kingdom), Persico (Italy), Multiplast (France) and Decision (Switzerland).

De overgang naar de nieuwe 65 voet one design maakt het eenvoudiger en goedkoper voor teams om deel te nemen aan de Volvo Ocean Race 2014-15. Het concept van gedeelde services is een essentieel onderdeel daarvan. Bice: ‘De teams zullen nog steeds een walploeg hebben, maar in beperkter mate. Hierdoor verminderen de kosten op de totale begroting van het team. Het is niet langer nodig om 15 tot 20 man walpersoneel gedurende de hele race aan te houden. Als je de logistiek, de vluchten en de lonen bij elkaar optelt, betekent dat een aanzienlijke besparing.’

‘Vanuit het oogpunt als zeiler waren mijn beste races op one design boten. Het maakt de competitie erg spannend. In feite betekent het dat alles afhangt van wat we doen op het water.’

Meer… Volvo Ocean Race