Informatieavond nieuwe zeesluis IJmuiden

De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat organiseren op dinsdag 30 oktober vanaf 19.00 uur een informatieavond in IJmuiden over de planologische procedures die doorlopen moeten worden om de bouw van de nieuwe zeesluis te kunnen uitvoeren.

Het gaat om het door de provincie Noord-Holland op te stellen provinciaal inpassingsplan en het milieuonderzoek dat hiervoor moet worden uitgevoerd. De uitgangspunten voor dit milieuonderzoek zijn vastgelegd in de notitie Reikwijdte en Detailniveau van Rijkswaterstaat.

Tijdens de informatieavond wordt een toelichting gegeven op het project en wordt ingegaan op de te doorlopen procedures. Daarnaast is er gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens deze avond is het mogelijk om te reageren op de notitie Reikwijdte en Detailniveau door middel van het indienen van een zienswijze. De informatieavond vindt plaats in de Felison Cruise Terminal, Cruiseboulevard 10, 1976 EB IJmuiden (en niet aan het Sluisplein 55 zoals eerder gemeld). Via www.centrumpp.nl is het ook mogelijk een zienswijze in te dienen.

Provinciaal inpassingsplan
Voor de bouw van de nieuwe zeesluis maakt de provincie een provinciaal inpassingsplan (PIP). Met het PIP worden kaders aangegeven waarbinnen inpassing van de nieuwe zeesluis binnen het bestaande sluizencomplex planologisch mogelijk moet worden gemaakt. Het PIP richt zich niet alleen op de locatie waarbinnen de nieuwe sluis moet passen, maar ook op de voorwaarden waaraan de sluis moet voldoen als het gaat om de functie van primaire waterkering.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau
Voor het PIP moeten ook de effecten op het milieu onderzocht worden. Daarom stelt Rijkswaterstaat een milieueffectrapport (MER) op. De uitgangspunten voor de MER zijn vastgelegd in de notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het milieueffectrapport geeft inzicht in de gevolgen van de nieuwe zeesluis en de belasting van de toenemende zeescheepvaart op het milieu.

Waarom dit voornemen?
De huidige zeesluis dateert uit 1929 en is aan vervanging toe. Met de nieuwe zeesluis groeit de sluiscapaciteit mee met de groei van het scheepvaartverkeer zodat deze vlot en veilig het Noordzeekanaal in en uit kan. De nieuwe zeesluis levert een belangrijke bijdrage aan de totale ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied en zijn Europese achterland. Gezien de schaalvergroting in de scheepvaart is een bredere zeesluis ter vervanging van de huidige Noordersluis gewenst. Dit is belangrijk om de bereikbaarheid van de havens langs het Noordzeekanaal te waarborgen.

Samenwerking
Voor het realiseren van de nieuwe grote zeesluis werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie Noord-Holland, Haven Amsterdam, Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen nauw samen. Eind 2009 hebben het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam de gezamenlijke uitgangspunten voor de bouw van een zeesluis bij IJmuiden vastgelegd in een convenant. Ook ondertekenden de convenantpartijen een intentieverklaring met de gemeente Velsen.

Meer… Provincie Noor-Holland