Tocardo International sluit strategisch partnerschap met offshore toeleverancier Huisman

Tocardo International, marktleider in de productie van vrijstaande waterkrachtturbines, heeft een strategisch partnerschap gesloten met Huisman, de ontwerper en bouwer van installaties voor de on- en offshore industrie. Huisman neemt een minderheidsbelang in Tocardo, waarvoor de Nederlandse waterkrachtspecialist nieuwe aandelen heeft uitgegeven.

Behalve een investering levert Huisman kennis en ervaring op het gebied van techniek en constructie. Tocardo versterkt hierdoor zijn positie als internationaal toonaangevende producent van vrijstaande waterkrachtturbines. De aanvullende investering gaat naar de verdere ontwikkeling van Tocardo’s offshore technologie.

Hans van Breugel, CEO van Tocardo, zegt over het strategisch partnerschap: “Wij hebben onlangs het stadium bereikt dat wij onze kleinere turbines bouwen en verkopen op geheel commerciële basis. Deze overeenkomst is een stap naar verdere schaalvergroting. Het stelt ons in staat om onze positie als voorloper in de snel veranderende markt voor getijdenenergie optimaal te benutten. Internationaal is er grote interesse voor het opwekken van energie uit getijdenstromen en snel stromend rivierwater. Tocardo is een van de eerste bedrijven die in deze vraag voorziet en op commerciële basis waterkrachtturbines produceren en verkopen. De investering van Huisman helpt ons om de enorme marktkansen die er zijn te grijpen.”

Afgelopen maand maakte Tocardo bekend dat het is begonnen met de productie van zes vrijstaande waterkrachtturbines voor levering aan partners in Nepal en Japan. Met zijn Japanse partner sloot Tocardo in maart een overeenkomst voor de levering van getijdenturbines met een totale capaciteit van 8 MW in drie jaar tijd. Met een partner in Nepal sloot Tocardo een contract voor de levering van waterkrachtturbines voor plaatsing in rivieren met een totale capaciteit van 2,5 MW.

Het gaat om een van de eerste leveringen in dit nog jonge maar veelbelovende segment van de markt voor hernieuwbare energie. De ‘free-flow’ waterturbines van Tocardo lijken op ‘windturbines onder water’: het zijn vrijstaande units die elektriciteit opwekken uit golfstromen, getijdenstromen en rivieren. Ze zijn eenvoudig te installeren en goedkoop in onderhoud.

Het partnerschap met Huisman komt op een moment dat de belangstelling voor getijdenenergie in Europa sterk groeit, ook onder beleidsmakers. De Nederlandse staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu is een van de pleitbezorgers van het opwekken van energie uit zee en de EU gaat met 400 miljoen euro het maritiem beleid stimuleren.

Tocardo voelt zich gesteund door het Nederlandse Topsectorenbeleid, dat zich richt op versterking van de Nederlandse kenniseconomie, en geeft aan dit beleid mede invulling. Het bedrijf uit Den Oever sloot vorig jaar een zogeheten ‘Green deal’ met de provincie Zeeland over de uitwisseling van ervaringscijfers over de opwekking van getijdenenergie. Tevens is Tocardo een van de initiatiefnemers van het Topconsortium Kennis en Innovatie Energiedijken, een samenwerkingsverband van zeventien bedrijven en kennisinstellingen die technologie ontwikkelen die samenhangt met het Nederlandse deltagebied. Verder is Tocardo in de afrondende fase van gesprekken met de overheid over een project in het kader van Proeftuin NL, een overheidsinitiatief om nieuwe producten versneld op de markt te brengen.

Meer … Torcado en Huisman