Tentoonstelling Marie-José Jongerius in Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 3 november 2012 tot en met 13 januari 2013 de tentoonstelling Marie-José Jongerius: Lunar landscapes-Maasvlakte 2. In haar werk legt de Nederlandse fotograaf Marie-José Jongerius op intrigerende wijze het uitbreidingsproject Maasvlakte 2 van de Rotterdamse haven vast. Gedurende het afgelopen jaar richtte zij haar groot-formaat camera op het nieuwe landschap bij nacht. Daaruit ontstonden groot-formaat fotografische beelden met een raadselachtige schoonheid.

Marie-José Jongerius (De Bilt, 1970) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde in 2000 haar Master fotografie aan de AKV/st.Joost-Avans Hogeschool in Breda. In New York werkte ze met Dana Lixenberg en exposeerde in onder meer de ADC Gallery en het Riverside Museum in Los Angeles. Naast autonoom werk fotografeert zij in opdracht voor New York Times Magazine, ELLE en Vogue.

Tussen 2002 en 2006 woonde en werkte Jongerius in Los Angeles. In deze periode realiseerde zij het fotoproject Edges of the Experiment (2011), waarin zij voorbeelden plaatst van de geconcretiseerde Amerikaanse droom naast de machtige Californische natuur. In haar foto’s komen zichtbare en onzichtbare grenzen in beeld die mensen aanbrengen in de omgeving die ze bewonderen, maar waartegen zij zich ook moeten beschermen. Een aantal van deze Amerikaanse landschapsfoto’s waren te zien in het Nederlands Fotomuseum tijdens de tentoonstelling New Topographics in 2011. Lunar landscapes is een voortzetting van een dergelijk onderzoek naar de relaties tussen mens, leefomgeving, natuur en de houdbaarheid van het gecreëerde landschap. Marie-José Jongerius heeft Maasvlakte 2 gefotografeerd met het zeer weinige aanwezige nachtelijke licht. Haar benadering komt voort uit de constatering dat het nieuwe, door mensenhanden gemaakte land in zee een land is zonder geschiedenis, dat cultuur noch natuur is. Een land zonder beelden. Uiterst gedetailleerd legt zij vast wat in het schaarse (kunst)licht zichtbaar word. Haar fotografie symboliseert daarmee de stappen in een denkproces, niet alleen over wat dit nieuwe land zou kunnen zijn maar ook over welke beelden ons houvast bieden om de onmogelijke genius loci van deze zandvlakte te verstaan.

Opdrachtreeks Maasvlakte 2
Sinds 2007 verstrekt het Havenbedrijf Rotterdam samen met het Nederlands Fotomuseum en Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) jaarlijks een opdracht aan een fotograaf, filmmaker of beeldend kunstenaar om werk te maken naar aanleiding van de aanleg van Maasvlakte 2. Zij observeren, analyseren en interpreteren de ontwikkelingen van dit nieuwe stuk Nederland en maken de samenleving deelgenoot van hun manier van kijken. Marie-José Jongerius sluit de reeks af. De eerste fase van Maasvlakte 2 is in 2013 gereed. Dorothée Meijer, Marcel van Eeden, Rosa Barba en Erik Wesseloo gingen haar voor en hadden eveneens tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum. De film Somnium (2011) die Rosa Barba in dit kader maakte is permanent in de Filmlounge van het Fotomuseum te zien.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Marie-José Jongerius: Lunar landscapes-Maasvlakte 2 verschijnt met de steun van het Mondriaan Fonds een full color fotoboek. Na een voorwoord van Frits Gierstberg, hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum volgt een essay van Hans den Hartog Jager, kunsthistoricus en schrijver voor onder meer het NRC Handelsblad. Voor € 49.90 is het boek te koop in de museumwinkel van het Nederlands Fotomuseum.

Marie-José Jongerius: Lunar Landscapes-Maasvlakte 2 | NL, ENG | Nai010 Publishers | ISBN 978 94 6208 026 3 | € 49,90

Meer… Port of Rotterdam