Nieuwe zeesluis IJmuiden: start tervissielegging en inspraakprocedure

De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 24 september de zienswijzeprocedure Notitie reikwijdte en detailniveau m.e.r.-inpassingsplan zeetoegang IJmond vastgesteld. Deze startnotitie bevat het voornemen van de provincie Noord-Holland tot het opstellen van een provinciaal inpassingsplan voor de bouw van een nieuwe grote zeesluis in IJmuiden.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat vanaf 4 oktober 2012 gedurende 6 weken ter inzage ligt:

  • de Notitie reikwijdte en detailniveau m.e.r.-inpassingsplan zeetoegang IJmond
  • de Startnotitie provinciaal inpassingsplan (PIP) zeetoegang IJmond

De Notitie reikwijdte en detailniveau MER doorloopt een procedure volgens de Wet milieubeheer. Op grond daarvan kunt u van 4 oktober tot en met 14 november uw mening over de inhoud van de notitie kenbaar maken door middel van het indienen van een zienswijze.

Hoewel op de Startnotitie PIP formeel geen zienswijze kan worden ingediend, zullen binnenkomende reacties worden meegenomen in het verdere proces dat moet leiden tot de vaststelling van het inpassingsplan.

Waarom dit voornemen?
De huidige zeesluis dateert uit 1929 en is op termijn aan vervanging toe. Met de nieuwe zeesluis groeit de sluiscapaciteit mee met de groei van het scheepvaartverkeer zodat deze vlot en veilig het Noordzeekanaal in en uit kan.

De nieuwe zeesluis levert een belangrijke bijdrage aan de totale ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied en zijn Europese achterland. Gezien de schaalvergroting in de scheepvaart is een bredere zeesluis ter vervanging van de huidige Noordersluis gewenst. Dit is belangrijk om de bereikbaarheid van de havens langs het Noordzeekanaal te waarborgen.

Provinciaal inpassingsplan
Voor de bouw van de nieuwe zeesluis stelt de provincie Noord-Holland een provinciaal inpassingsplan op. De Commissie m.e.r. heeft in 2011 een toetsingsadvies uitgebracht op een eerdere milieutoets voor de zeetoegang. In dit advies zijn aanbevelingen gedaan voor de op te stellen milieueffectrapportage van het inpassingsplan. Rijkswaterstaat heeft alle aanbevelingen van de commissie overgenomen in de Notitie reikwijdte en detailniveau m.e.r.-inpassingsplan zeetoegang IJmond.

Eventuele negatieve effecten
Eén van de aanbevelingen is aandacht te schenken aan het eventuele negatieve effect van de extra scheepvaart die door de nieuwe zeesluis mogelijk wordt gemaakt op de ecologisch waardevolle Natura 2000-gebieden, zowel direct in de omgeving van de sluis als langs het Noordzeekanaal.

Publieksparticipatie
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt samen met Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente en Havenbedrijf Amsterdam, de gemeente Velsen en de gemeente Beverwijk aan de voorbereidingen van het realiseren van de sluis.

Daarnaast zijn in de verkenningsfase verschillende belangenorganisaties betrokken. Ook zijn er gesprekken gevoerd met individuele belanghebbenden en waren er openbare inloopbijeenkomsten voor alle belangstellenden. De resultaten van deze bijeenkomsten worden meegenomen in zowel de milieueffectrapportage als de verdere planvorming.

Meer… Rijkswaterstaat