Honderden jongeren gegarandeerd een baan

Op 28 september 2012 ondertekenen de schoolbesturen van de drie MBO-instellingen in de regio Rijnmond – het Albeda College, ROC Zadkine en de STC-group – een afspraak met Deltalinqs. De scholen committeren zich zo om in een paar jaar tijd uiteindelijk jaarlijks 200 gediplomeerde procesoperators en 300 gediplomeerde onderhoudstechnici af te leveren. Het bedrijfsleven committeert zich om iedere leerling bij de start van de opleiding een zgn. carrière-start-garantie te geven. De afspraken betreffen met name de sector Procesindustrie. Deltalinqs zet zich al langere tijd in voor een betere match tussen de toekomstige arbeidsvraag en het -aanbod in de regio.

Sinds 1998 werken de bedrijven uit de energie-, proces- & (petro)chemische sector in Deltalinqs- verband al succesvol samen in het Proces College, ter promotie van de opleidingen tot procesoperator. Sinds 2006 is de samenwerking uitgebreid, gezamenlijk met contactor bedrijven, met het Maintenance College. De samenwerking binnen het Maintenance College richt zich op de promotie van de opleidingen tot onderhoudsmonteur en -technicus. Deels om leerlingen vanuit andere technische MBO-richtingen te bewegen tot een specialisatie binnen onderhoud, maar vooral om de nieuwe instroom te vergroten.

Werken in de haven heeft de toekomst: de werkplek heeft een stoer imago en ondanks het economische tij liggen er volop kansen. Recent arbeidsmarktonderzoek, in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs, duidt op 1100 baanopeningen in 2012 waarvan ca. 500 voor schoolverlaters. Afgelopen schooljaar resulteerde in slechts 175 gediplomeerden. De analyse voor de komende jaren is vergelijkbaar. Het onderzoek onderbouwt dan ook de noodzaak om de ingeslagen weg met nog meer energie te vervolgen. Het bedrijfsleven en het onderwijs trekken daarom gezamenlijk op in de realisatie van concrete targets over structureel hogere aantallen gediplomeerde procesoperators en onderhoudstechnici.

De door het bedrijfsleven in Deltalinqs-verband afgegeven carriere-start-garantie moet daarbij helpen. Iedere leerling kan bij de start van zijn opleiding daarbij rekenen op:

  •  Begeleiding vanaf het eerste jaar van de opleiding via een bedrijfsmentor
  • Prestatiebeurs voor leerlingen op MBO 3 en 4 niveau, welke kan oplopen tot €2.600 bij een vierjarige MBO-opleiding
  • Garantie op voldoende stageplaatsen
  •  Drie sollicitatiegesprekken en een eerste aanstelling binnen de sector. Het bedrijfsleven gaat in Deltalinqs-verband het commitment aan gediplomeerden te faciliteren bij het vinden van een eerste werkplek.

De te ondertekenen afspraken zijn een gezamenlijke inspanning om jongeren enthousiast te maken voor hun opleiding en hen vertrouwen te geven in de toekomst. De bedrijven gaan het commitment aan onder voorbehoud van substantiële wijzigingen in de economische omstandigheden in het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Meer… Deltalinqs, STC-Group, Zadkine, Albeda

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2020 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Geen evenementen Geen evenementen