Marine en Kustwacht samen sterk op Noordzee

De overeenkomst wordt met een handdruk bezegeld. Foto: Ministerie van Defensie

De Koninklijke Marine en de Nederlandse Kustwacht hebben hun bestaande samenwerking gisteren formeel vastgelegd. Beide organisaties zorgen met onder meer schepen, patrouillevliegtuigen en reddingshelikopters, voor veiligheid op de Noordzee.

De overeenkomst vermeldt wie verantwoordelijk is voor welke taken. Volgens Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom is dat niets nieuws, maar ligt nu wel duidelijk vast dat de marine optreedt als beheerder van de Kustwacht. Het krijgsmachtdeel is daarmee verantwoordelijk voor de organisatie van de Kustwacht en de uitvoering van haar taken.

Directeur Kustwacht kapitein-ter-zee Ed Veen, die vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder wel de dagelijkse leiding heeft, is ook tevreden. “De Kustwacht kan al jaren terugvallen op Defensie. En ook andersom leveren wij steun. Het is mooi dat de onderlinge samenwerking nu eindelijk formeel vastgelegd is.” Het gaat daarbij niet alleen om inzet van de marine, maar ook van de luchtmacht.

Dienstverlening en handhaving
Behalve voor Defensie voert de Kustwacht op de Noordzee ook dienstverlenings- en handhavingstaken uit voor de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Veiligheid en Justitie, Financiën, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dienstverlenende taken omvatten onder meer rampen- en incidentenbestrijding, maritieme hulpverlening en search and rescue. Onder de handhavingstaken vallen douanetoezicht, grensbewaking en toezicht op naleving van wetgeving met betrekking tot milieu, visserij, mijnbouw en scheepvaart.

Meer… Defensie