Team Boskalis vijfde bij WK F18 2012

Afgelopen weekend eindigde het Boskalis-duo Gunnar Larsen en Gerhard van Geest als vijfde bij het GlobalTech WK F18 2012. Daarmee behoren de Scheveningers tot de mondiale top in deze toonaangevende catamaranklasse. Hun teamgenoten Jorden Veenman (Rotterdam) en Frank de Waard (Barendrecht) voldeden met hun veertiende plek aan de verwachtingen. De Fransen Olivier Backes en Matthieu Vandame zijn de nieuwe wereldkampioenen. Zilver ging naar de Nederlanders Oscar Zeekant en Karel Begemann, brons naar de Zwitsers Billy Besson en Jeremie Laguarrigue.

Aan de titelstrijd in het Amerikaanse Long Beach/Los Angeles deden 118 cats uit zestien landen mee. De zeilcondities varieerden van lichtweer tot een stevige bries met flinke golfslag. Op de finale dag liet de wind het enigszins afweten. Team captain Larsen: ‘Daardoor is er maar één van de drie geplande races gevaren.” Dat betekent dat het Boskalis-duo Larsen/Van Geest op de vijfde plaats, met gelijke aantal punten als nummer vier en in het zicht van het podium, bleef steken. ‘We zijn hartstikke blij met dit resultaat. We zeilden sinds lange tijd weer eens samen”, aldus Larsen. Hun laatste F18-vlootwedstrijd samen was in 2001 en in 2006 bundelden ze nog eens krachten in de Zweedse Archipelago Raid.

‘We moesten echt even inkomen om mee te kunnen draaien met de toppers. De laatste twee/drie dagen was het weer als vanouds. Dankzij de constante uitslagen zijn we uiteindelijk zo goed geëindigd. Tot race tien hebben we het volgehouden om geen aftrekkers te varen.” Slechts tweemaal finishten Larsen en Van Geest buiten de top tien en race twaalf schreven ze op hun naam.

Veenman/De Waard: ‘Tevreden, maar kon beter”
Na de derde plaats bij de pre-Worlds begonnen Jorden Veenman en Frank de Waard vol vertrouwen aan het WK F18 2012. Maar langzamerhand viel het duo van een top vijf positie terug naar de veertiende plek overall. Larsen: ‘Ze waren tevreden met de einduitslag, maar niet in de wolken. Ze hadden namelijk een doelstelling van top tien. Het heeft vaak tegengezeten. Wat je wel ziet bij Jorden en Frank is dat ze mentaal weerbaarder zijn geworden.” Toch had er volgens Larsen meer ingezeten.

Feenstra/De Munck missen mixed podium
Er was dit jaar een aparte uitslag voor gemengde duo’s, waarin Carolijn Brouwer en Wouter Samama (NED) de eindoverwinning pakten. Zij eindigden als dertiende overall. Larsen: ‘Froukje Feenstra en Mischa de Munck stonden tot de laatste dag tweede in het klassement voor mixed teams, maar ze vielen terug naar de vierde positie. Dat was zuur voor ze.” Feenstra (Groningen) en De Munck (Amsterdam) werden 27ste overall, waarmee ze aan de vooraf gestelde teamdoelstelling voldeden.

Leerzaam debuut Van Dijk/Kleijweg
Nieuwkomers Jolbert van Dijk (Lelystad) en Niels Kleijweg (Delft) maakten in Los Angeles hun WK-debuut in de F18-klasse. Larsen: ‘Zij haalden met drie boten achter zich de gold fleet. Dat was het doel voor dit leerseizoen. Het is super belangrijk voor hen om in de gold fleet het WK te zeilen. Jolbert zit in die fase. Hij is in de multihull nog zoekende naar hoe hoog hij moet varen en hoe hij makkelijk van de startlijn komt. Jolbert en Niels maken momenteel enorme sprongen.” Het jonge tweetal sloot zijn eerste F18 wereldkampioenschap als 51ste af. ‘Ze zijn dus na de splitsing in gold en silver nog een paar plekken gestegen in het klassement. Dat is goed.”

Top zes WK F18 2012 na 13 races, waarvan de twee slechtste resultaten zijn afgetrokken:
1. FRA – Backes/Vandame, 34 punten
2. NED – Zeekant/Begemann, 52 punten
3. SUI – Besson/Laguarrigue, 53 punten
4. NED – Heemskerk/Tentij, 57 punten
5. NED – Larsen/Van Geest, 57 punten
6. NED – De Koning/Visser, 69 punten

NK F18 2012
Komend weekend vindt in Zandvoort het Nederlandse Kampioenschap F18 plaats. Daar zullen drie Boskalis Nacra Infusions aan de start verschijnen. Titelverdediger Gunnar Larsen en zijn bemanning Gerhard van Geest zullen wegens drukke werkagenda’s ontbreken.

Meer… Team Boskalis