Team Boskalis begint op volle sterkte aan WK F18

Foto: Sander van der Borch

Het viertallige Team Boskalis start zaterdag 8 september op volle sterkte in de wereldkampioenschappen Formule 18 in Long Beach, Verenigde Staten. Voor deze internationale krachtmeting bundelt het voormalige succesduo Gunnar Larsen en Gerhard van Geest weer eens de krachten. Zij en de overige teams (Jorden Veenman/Frank de Waard, Froukje Feenstra/Mischa de Munck en Jolbert van Dijk/Niels Kleijweg) kunnen zich van 8 tot en met 15 september meten met de absolute wereldtop.

Ruim 120 deelnemers uit zestien landen staan ingeschreven voor de WK F18, die voor de eerste keer in de Verenigde Staten plaatsvinden. Volgens teamcaptain Gunnar Larsen staan alle vier de teams van Team Boskalis er goed voor. Larsen: ‘We hebben een gezonde spanning voor deze wedstrijdserie. Iedereen is relaxt en we hebben de voorgaande dagen goed getraind. Afgelopen weekend hebben alle teams meegedaan aan de Labourday Regatta en konden we ons alvast meten met vijftig andere concurrenten. Van Team Boskalis kwamen Jorden en Frank het beste uit de verf, ze werden derde overall.”

Goede snelheid
Alle vier de teams hebben een goede snelheid en zijn blij met de setup van hun boten. Ze zijn volgens Larsen zelfverzekerd om de strijd aan te gaan. Larsen: ‘Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. We denken dat er twee boten in de top vijftien gaan eindigen en twee in de top veertig. Als dat lukt, mogen we uiterst tevreden zijn.” Dit voorjaar lieten de Boskalis-zeilers al zien dat ze internationaal er goed bij zitten. Veenman en De Waard werden derde bij de Delta Lloyd North Sea Regatta en eveneens derde bij de WK Nacra Infusion. Larsen won met gelegenheidsbemanning Lamberto Cesari de North Sea Regatta en met vaste bemanning Sam Frank de WK Nacra Infusion.

Leergierig
Het jonge duo Jolbert van Dijk en Niels Kleijweg zeilt sinds dit voorjaar met elkaar. Volgens Larsen maken ze grote stappen: ‘Ze zijn natuurlijk nog lerende, maar ze zuigen alle informatie op die we met elkaar delen en ze leren snel. Niels was wel goed bekend met catamaranzeilen, maar Jolbert stapte dit voorjaar voor het eerst op een multihull. Hij heeft veel ervaring in open eenheidsklassen en behaalde daarin goede resultaten. Als zij de goldfleet kunnen halen bij deze wereldkampioenschappen, is dat al een prestatie waarop we trots mogen zijn.”

Het hele Team Boskalis heeft de hele zomer doorgetraind en veel lokale wedstrijden gevaren. Ook in Long Beach hebben ze een aantal trainingsdagen erop zitten. Teamcaptain Larsen: ‘De aanloop is ideaal en het gevoel op alle vier de boten is goed. We focussen ons niet zozeer op het eindresultaat, maar op de progressie. We gaan het dag voor dag, wedstrijd voor wedstrijd en boot voor boot zien.”

Nieuwe partner
Larsen vaart sinds kort met Gerhard van Geest als vast bemanningslid. Zijn vaste partner tot nog toe, Sam Frank, heeft een baan in Hong Kong en nam in juni op een mooie manier afscheid van Team Boskalis met de wereldtitel Nacra Infusion. Larsen: ‘Gerhard en ik hebben van 1993 tot 2001 intensief met elkaar gevaren, we weten heel goed wat we aan elkaar hebben. We hebben dit jaar nog niet samen in de boot gezeten, maar ik verwacht dat we meteen weer op elkaar zijn ingespeeld.”

De omstandigheden in Long Beach zijn fantastisch voor de multihulls. Larsen: ‘Het is hier dertig graden, de wind is elke dag van 11.00 uur tot 17.00 uur tussen de 10 en 20 knopen. Mooier kun je het niet hebben. We gaan ervoor.”

Meer…Team Boskalis

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →