‘Zonneflessenbootknutselworkshop’ maakt studenten enthousiast voor water en techniek

Studenten gaan op 12 september tijdens de Maritime Innovation Experience in Sportboulevard Dordrecht de uitdaging aan om de snelste ‘zonneflessenboot’ te maken. Onder leiding van Erik van Loon van Stichting Aquarius maken zij een duurzame zonnecelboot van PET-flessen. Van Loon wil met zijn ‘Zonneflessenbootknutselworkshop’ jongeren interesseren voor schoon water, (electro)techniek, (scheeps)bouwkunde, recycling, zonne-energie, duurzaamheid en creativiteit.

Zonneflessenboten
In twee workshops bouwen de studenten in multidisciplinaire teams een boot van PET-flessen, een motortje en een zonnecel. De boten moeten op een creatieve manier van gerecyclede materialen worden gebouwd. Door studenten van verschillende opleidingen samen te laten werken ontstaan er innovatieve ideeën, maar de studenten leren ook hoe samenwerking in het bedrijfsleven werkt.

In het zwembad van de Sportboulevard nemen de teams het tegen elkaar op in de twee grote ‘Zonneflessenbotenraces’. De twee teams met de snelste boten winnen een rondvaart met de Fuel Cell Boat van de Amsterdamse rondvaartrederij Lovers.

Lover Fuel Cell Boat
Lovers’ Fuel Cell Boat ‘Nemo H2’ is speciaal ontworpen en gebouwd voor het varen op waterstof en produceert geen stank, lawaai of CO2. De aandrijving gebeurt elektrisch met behulp van een brandstofcel. De waterstofrondvaartboot is het resultaat van een open innovatietraject, gerealiseerd door een consortium van vijf Nederlandse bedrijven dat waterstof en brandstofcellen als de toekomst van de scheepvaart zien. Voor meer informatie kijk op www.lovers.nl en www.lovers.nl/co2zero

Maritime Innovation Experience
De Maritime Innovation Experience staat in het teken van ontmoeting tussen maritieme bedrijven en studenten. Op de ´Innovatiemarkt´ presenteren de bedrijven zich aan de studenten. Daarnaast geven studenten diverse workshops en lezingen aan professionals uit het maritieme bedrijfsleven. Verder zijn er SpeedSolving Maritime sessies waarin studenten creatieve oplossingen bedenken voor innovatievraagstukken van maritieme bedrijven. Klik hier voor het complete programma. In totaal worden 500 studenten en 500 maritieme professionals verwacht.

Proeftuin Maritieme Innovatie
De Maritime Innovation Experience is een project van Proeftuin Maritieme Innovatie. De Proeftuin Maritieme Innovatie is geïnitieerd door Werkgeversvereniging Drechtsteden. Het programma stelt zich ten doel de innovatiekracht van MKB bedrijven in de regio Drechtsteden te bevorderen door innovatiekrachten te bundelen.

EU-ondersteuning
De Proeftuin Maritieme Innovatie investeert in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.