Tromp onderschept 135 kilo cocaïne

Tijdens een patrouille in het Caribisch Gebied heeft het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp 135 kilo cocaïne onderschept. De Tromp is op dit moment gestationeerd in het Caribisch Gebied en voert daar onder meer kustwachttaken uit.

De verdovende middelen zijn vermoedelijk afkomstig van het zeiljacht ‘Sinestra Prove’. De Tromp trof het schip aan tijdens een patrouille voor de kustwacht in de buurt van de federatie St. Kitts en Nevis. Het boardingteam en leden van de Kustwacht Caribisch gebied gingen aan boord voor een inspectie. Hier was ook een verbindingsofficier van St. Kitts bij aanwezig in het kader van de regionale samenwerking. De monsters ter controle op de aanwezigheid van verboden middelen resulteerden 3 keer in een positief resultaat.

Balen coke
Tijdens de actie zag een opvarende van de Tromp balen in het water drijven. De boordhelikopter, een Belgische Alouette III, werd de lucht in gestuurd om het gebied te onderzoeken. Een RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat), een snelle motorboot, pikte ondertussen de balen op. Uiteindelijk werden er 6 balen cocaïne met een geschat gewicht van 135 kg uit het water gehaald. Vermoedelijk zijn deze afkomstig van de Sinestra Prove. Op basis van de onderzoeksresultaten en de aangetroffen balen zijn de opvarenden aangehouden en voor verder onderzoek overgedragen aan de autoriteiten van St. Kitts. Ze werden samen met het zeilschip opgebracht naar de haven van de hoofdstad van St. Kitts, Basseterre.

Meer… Defensie