Uitbreiding stoomleiding industrieterrein in Delfzijl

Groningen Seaports start eind augustus 2012 met de realisatie van een uitbreiding op het openbare stoomleidingnetwerk dat op het industrieterrein aan de Oosterhorn in Delfzijl ligt. De uitbreiding heeft te maken met de komst van het bedrijf Ensartech (ENergy Smelting And Recycling TECHnology) dat op het bestaande stoomleidingnetwerk wordt aangesloten. Met deze uitbreiding is een investering van 1,5 miljoen euro gemoeid.

Het bestaande stoomleidingnetwerk is in 2009 door Groningen Seaports aangelegd en is ongeveer 3 km lang. Door de aansluiting van Ensartech komt er 500 meter bij. De verwachting is dat de werkzaamheden nog dit jaar klaar zijn. Visser Smit Hanab realiseert de stoomleiding in opdracht van Groningen Seaports

Ensartech bouwt momenteel een installatie aan de Valgenweg (Oosterhorn) waar verontreinigd afval onder zeer hoge temperatuur wordt verwerkt. Hierbij ontstaat een eindproduct van basaltachtig materiaal waarin de verontreinigde stoffen zijn ingekapseld dat een nuttige toepassing kent als bouwmateriaal. Er blijft geen restafval over (‘zero waste’). Tijdens dit proces komt stoom vrij welke door middel van deze uitbreiding op het openbare stoomleidingnet via de centrale van E.ON Energy from Waste Delfzijl B.V. wordt gedistribueerd naar verschillende bedrijven op het industriepark Oosterhorn.

Groningen Seaports probeert als grondeigenaar en beheerder van de havens zoveel mogelijk synergie te bereiken tussen de bedrijven op de industrieterreinen door het aanleggen van openbare utilitaire voorzieningen.