Start op markermeer voordelig in 48ste Delta Lloyd 24 uurs zeilrace

In de 48ste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace was het duidelijk voordelig om op het Markermeer te starten. Alle negen winnaars sloegen daar hun slag. Vijf begonnen in Volendam, twee in Durgerdam en een in Lelystad Zuid. Slechts een winnaar, de multihull Thrill Seeker, startte op het noordelijk gedeelte. De schipper schutte vrijwel meteen naar het Markermeer om daar een aantal rakken te zeilen.

De 48ste editie kenmerkte zich door uitersten. De deelnemers begonnen vrijdagavond tussen 19.00 en 19.45 uur met windstilte en in korte broek. Ze moesten erg hun best doen om de zeilen vol te krijgen. In de loop van de avond nam de wind toe en kwamen ook de buien, met zo af en toe veel wind en onweer. Bij de finish lieten de weergoden zich van hun slechtste kant zien. ‘Het was een jacuzzigevoel’, aldus een van de deelnemers. ‘Heel nat, maar we kregen tenminste wel warm water over ons heen.’

Venijn in de staart
Ook de prijsuitreiking werd gekenmerkt door zon en regen. Het door de gemeente aangeboden ontbijt moest steeds opnieuw worden afgedekt. Toch lieten de zeilers zich dit gratis ontbijt goed smaken. Meervoudig olympisch medaillewinnares Lobke Berkhout reikte samen met de burgervader van Medemblik, Frank Streng, de prijzen uit aan de deelnemers. Streng is er trots op een evenement als de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace in zijn gemeente te hebben. Hij noemde het uitzeilen van de 48ste editie een prestatie van formaat. ‘Jullie hebben het fantastisch gedaan”, zei hij tegen de zeilers. ‘Het was een fikse zeilpartij, waarbij het venijn ook nog eens in de staart zat. Ik ben jullie bij de finish tegemoet gevaren en ben in een half uur tijd drie keer gedoucht. Jullie kijken daar echter niet meer van op. Ik prijs jullie doorzettingsvermogen.”

Van de 621 ingeschreven jachten zijn er 559 gestart en 469 gefinisht, waarvan 427 reglementair. Populaire startplaatsen waren Volendam (92) en Muiden (69). In totaal legde de vloot 55764.55 mijlen af, fors minder dan vorig jaar (67.159). Dit had alles te maken met de windstilte aan het begin van de tocht. De gemiddelde snelheid was 5.43 knoop, de gemiddelde afgelegde afstand was 130.6 mijl.

Meer… Delta Lloyd 24 uurs Zeilrace