4 september EVO-verkiezingsdebat over vervoer, logistiek en ondernemerschap

Prominente kandidaat-Kamerleden VVD, PvdA, PVV, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in debat

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september aanstaande organiseert verladersorganisatie EVO op 4 september een verkiezingsdebat. Het debat vindt plaats van 15.00 uur tot 17.00 uur in het hoofdkantoor van de verladersorganisatie te Zoetermeer. Tijdens het debat wordt gediscussieerd over een aantal issues op het gebied van vervoer, logistiek en ondernemerschap en die aansluiten bij de punten die EVO zelf in aanloop naar de verkiezingen onder de aandacht heeft gebracht van de politieke partijen. Bereikbaarheid en infrastructuur, administratieve lasten en overbodige regels, duurzaamheids- en milieubeleid, (transport)veiligheid, security en internationale handel, vrije vervoermarkten en regels voor de zakelijke bestelauto: al deze thema’s komen aan bod in een debat op het scherpst van de snede. Vertegenwoordigers van de media, belangenorganisaties en natuurlijk verladers en logistiek dienstverleners zelf worden van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn en de politici het vuur aan de schenen te leggen.

Prominente kandidaten in debat
Voor de voormalige gedoogcoalitie hebben Ton Elias (VVD, nummer 17), Sander de Rouwe (CDA, nummer 3) en Leon de Jong (PVV, nummer 17) toegezegd aan het debat deel te nemen. De PvdA laat zich vertegenwoordigen door verkeerswoordvoerder Attje Kuiken (nummer 24 op de lijst). GroenLinks en ChristenUnie vaardigen nieuwkomers Kees Diepeveen (nummer 13) en Jan de Wit (nummer 11) af voor het debat. Namens D66 bindt nummer 4 op de lijst, Kees Verhoeven, de strijd aan. Ook de SP is uitgenodigd voor het debat en is naar verwachting vertegenwoordigd; de naam van een kandidaat is nog niet bekend.

Gevoelige thema’s
Toen de politieke partijen begonnen met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s heeft EVO de belangen van haar 20.000 leden middels een position paper en een 23-puntenplan onder de aandacht gebracht van alle politieke partijen. Tijdens het debat staan deze issues centraal, evenals de programmapunten van de politieke partijen die Nederlandse handels- en productiebedrijven raken in hun logistieke operatie. Aangezien een aantal partijen zich heeft uitgesproken voor kilometerbeprijzing van het wegvervoer, komt dit thema uitvoerig aan bod. Ook worden de politici uitgedaagd kleur te bekennen over de omstreden maatregel in het Kunduz-akkoord om het woon-verkeer te gaan belasten. EVO leidde de afgelopen maanden het verzet tegen deze maatregel, die met name de zakelijke bestelautorijder en diens werkgever treft, met de campagne ‘Je bent de sjaak met een bestelbus van de zaak’. Ook de verdere liberalisering van het weg- en spoorvervoer, zowel in Nederland als in de EU, staat hoog op de prioriteitenlijst van EVO en komt dus aan bod tijdens het debat.

Aanmelding
Journalisten, vertegenwoordigers van belangenorganisaties en belangstellende verladers en logistiek dienstverleners worden uitgenodigd zich aan te melden voor het EVO-verkiezingsdebat, dat naar verluidt het enige op vervoer en logistiek toegespitste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen is. Aanmelden kan, onder vermelding van naam, functie en organisatie via de website van EVO. (Voorafgaand aan het debat ontvangen journalisten meer informatie over het debat, zoals de stellingen en een definitieve lijst van aanwezige kandidaat-Kamerleden.)

Programma EVO-verkiezingsdebat 4 september 2012:
15.00 uur – 15.30 uur: Ontvangst met koffie en thee
15.30 uur – 15.40 uur: Welkom door Machiel van der Kuijl, algemeen directeur EVO
15.40 uur – 16.00 uur: Introductie kandidaten, actualiteiten
16.00 uur – 16.50 uur: Debatronden aan de hand van stellingen (format EenVandaag)
16.50 uur – 17.10 uur: Dilemma’s en slotstatements
17.10 uur – 18.00 uur: Nazomer borrel

Locatie:
EVO hoofdkantoor
Signaalrood 60
2718 SG Zoetermeer (Wijk 18)
Klik hier voor een routebeschrijving.