Marit Bouwmeester pakte haar kansen vandaag

Foto: Richard Langdon

Gisteren 31 juli had ze het al voorspeld. “Mijn tijd komt nog wel” zei Bouwmeester. En Vandaag gebeurde dat. Ze moest er heel hard voor werken maar met een zesde plaats en een overwinning in race nummer zes staat de Friese zeilster nog op een derde plaats en ze loop in op de leider in het klassement de Ierse Annalise Murphy.

Als je naar jouw wedstrijden kijk; Je start goed, twee keer; Het waren goede starts. Je snelheid is goed en dan zak je toch ergens weg, waar ligt dat dan aan?

“Onze analyse van de afgelopen dagen was dat mijn starts nog niet goed genoeg waren, omdat ik iets te bang was. Nu hadden we zoiets van no guts no glory dus ik had goede starts.”

“Maar vandaag was het zo moeilijk varen, want er was 20 tot 25 knopen voorspelt en er kwamen de hele tijd buien en dan weer niet. Er waren heel veel druk verschillen en heel veel windrichtingen verschillen en ik zat er gewoon totaal naast ergens in dat eerste kruisrak.”

“We hebben superhard gewerkt aan mijn downwind [voor de wind] snelheid en ik ga superhard. De eerste race lag ik echt zo ver achter in het veld, die downwind heeft me echt gered. Daar was ik echt superblij mee en met een zesde plek.”

Vlak voor de tweede wedstrijd zagen we winddraaiingen twintig naar links twintig naar rechts. De wind was toen links dus de kans was groot dat die terug naar rechts zou komen. Goede strategie! Het is een soort kansberekening eigenlijk. Maar nu dacht ik echt zoiets van het moet gewoon, ik moet er gewoon vol voor gaan en ik moet gewoon goed varen wil ik mijzelf in de race houden. En volgens mij heb ik dat ook gedaan.”

Wat het vandaag nou een beetje jouw weer? Want het zou heel hard gaan waaien, maar dat deed het niet, is dat in jouw voordeel?

“Ja, ik denk het was wel tricky maar dat was voor iedereen wel gewoon lastig. Ik had die eerste wel een stuk beter moeten varen dan was het echt een goede dag geweest. Maar iedereen vaart up en down dus dat houdt de spanning er wel in, dus dat is wel top.”

Dan moet je wel heel erg blij zijn om met een eentje van het water af te komen, dat moet een lekker gevoel zijn toch?

“Ja, het geeft wel een lekker gevoel ook weer zo de rustdag in dus ik ga lekker ontspannen. Heel veel eten, want er komt weer heel veel wind aan dus ik kan wel wat calorieën gebruiken tegen die grote reus.”

Uitslagen

Meer… NOC*NSF