Zeehavenpolitie doet controles op vervoer gevaarlijke stoffen in de haven

Afgelopen week zijn in het Rijnmondgebied, door de Zeehavenpolitie in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, ILenT (Inspectiedienst Leefomgeving en Transport), milieudienst Rijnmond, Rijkswaterstaat en het KLPD, controles uitgevoerd op het gebied van vervoer en overslag van gevaarlijke stoffen in de binnenvaart.

Hierbij werd gericht gecontroleerd op de problematiek van het ontgassen en boord-boord overslag van zowel varende als stilliggende binnenvaarttankers. Ontgassen is o.a. noodzakelijk wanneer binnenvaarttankschepen van gevaarlijke lading wisselen en is net als overslag in het kader van veiligheid voor mens en milieu aan strenge regelgeving gebonden.

In het Rijnmondgebied zijn 40 tankers gecontroleerd, waarbij 21 overtredingen zijn geconstateerd. Hiervoor wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook zijn nog 8 waarschuwingen uitgedeeld. Diverse keren werden veiligheidsvoorschriften niet nageleefd, was er sprake van ondeskundigheid onder het personeel en/of was de technische uitrusting niet op orde. In een aantal gevallen zou dat hebben kunnen leiden tot acuut gevaarlijke situaties. Ook werden onvolkomenheden in certificeringen, ladingdocumenten en vaar- en rusttijden gevonden.

Bij de controles werd gebruik gemaakt van vaste en mobiele meetapparatuur om eventuele uitstoot waar te nemen en vast te leggen. De actie is een vervolg op een eerdere actie in april en werd geïnitieerd door de gezamenlijke handhavingdiensten (Binnenvaart Toezicht Regio Rijnmond). In het najaar zal de actie worden herhaald.

Tijdens een andere controle op het vervoer van gevaarlijke stoffen (op de weg in het Europoortgebied) werden door de Zeehavenpolitie afgelopen week 17 vrachtauto’s gecontroleerd. Hierbij werden een aantal kleine overtredingen vastgesteld met betrekking tot de vervoersdocumenten.

Meer… Politie