Rondvaartboten opnieuw onder de loep

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat de komende twee maanden opnieuw controles uitvoeren bij rondvaartbedrijven. Er zal gekeken worden naar de naleving van de wet- en regelgeving en naar de veiligheid aan boord van rondvaartboten. Speciale aandacht is er voor particulieren die rondvaarten aanbieden. Ook verenigingen/stichtingen die rondvaarten als excursie aanbieden en rondvaartboten die voor speciale gelegenheden worden ingezet worden extra gecontroleerd.

Uit de controles die vorig jaar in heel het land zijn gehouden blijkt dat de naleving van de wet- en regelgeving aan boord van open rondvaartboten onvoldoende is. Toen hadden acht van de 53 gecontroleerde schepen geen Certificaat van onderzoek (CvO). Ook met betrekking tot andere wettelijke voorschriften van de Binnenvaartwet, zoals de veiligheidsmiddelen, waaronder de brandblussers en reddingsmiddelen was de naleving onvoldoende.

Het aantal bedrijven en organisaties dat met open rondvaartboten vaart is de afgelopen jaren flink gestegen. Naleving van wet- en regelgeving is van belang voor de veiligheid en om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Meer… Inspectie Leefomgeving en Transport