Eurotech Benelux levert keerwielen van 25 ton voor sluis in Heumen

Momenteel wordt er nabij Heumen in de Maas een nieuwe keersluis gerealiseerd. Naar verwachting is deze in 2013 gereed. Eurotech Benelux levert hiervoor acht keerwielen van hoogwaardig gietstaal met een gewicht van ruim 25 ton per wiel.

Het project is een gunning van Rijkswaterstaat op basis van een Design & Construct contract. De aannemingscombinatie Mourik en Besix voert het project uit, waarbij Lievense tekende voor het ontwerp. Na eerdere leveranties van geavanceerde stalen en gietstalen constructies voor de sluizen nabij Born/Heel/Maasbracht, werd Eurotech Benelux benaderd voor het ontwerp van de grote en kleine keerwielen en bijbehorende samenstellingsonderdelen. Uiteindelijk heeft deze samenwerking geresulteerd in de opdracht tot leverantie van alle keerwielen (acht stuks in totaal), welke gemaakt zijn van hoogwaardig gietstaal en een buitendiameter hebben van maximaal ø 3800mm en een gewicht van ruim 25 ton per wiel. Daarnaast levert Eurotech ook de bijbehorende grootformaat assen en gietstalen lagerblokken.

Alle onderdelen worden toegepast in het keermiddel van de sluisdeur. Het type keermiddel heeft een bewezen principe van openen en sluiten. Het grote voordeel is dat de zwaartekracht kan helpen om de deur in alle gevallen te sluiten, zelfs zonder aandrijving. Groot voordeel van de hefdeur is ook dat er zich geen bewegende delen onder water bevinden waardoor de kans op falen wordt beperkt. Ook zijn reparaties en onderhoud eenvoudig uit te voeren. Het feit dat er circa 20 uur verschil zit tussen het moment dat de deur gevraagd wordt te sluiten tot de daadwerkelijke komst van hoog water speelt hierbij ook een belangrijke rol.

www.eurotechbenelux.com