Meer Nederlandse schepen in buitenland aangehouden

Het aantal aanhoudingen van Nederlandse zeeschepen in het buitenland is in 2011 gestegen naar 29. Dat is vier meer dan in 2010. Daarmee komt een voorlopig eind aan een dalende trend die sinds 2007 zichtbaar was. Dat blijkt uit de Analyse aanhoudingen Nederlandse schepen in het buitenland 2011 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ondanks de toename in het aantal aanhoudingen steeg Nederland een plaats op de white list van Port State Control, naar de vierde plaats.

Schepen die varen onder Nederlandse vlag doen havens aan over de gehele wereld en zijn daar onderhevig aan inspecties uitgevoerd door Port State Control (PSC). PSC is een vangnet voor vlaggenstaten die onvoldoende toezicht houden op hun vloot, klassenbureaus die onvoldoende presteren en voor reders die de kwaliteit van hun schepen onvoldoende borgen. Als bij dergelijke inspecties tekortkomingen worden aangetroffen die de veiligheid van een schip of de bemanning in het geding kunnen brengen of milieuverontreiniging kunnen veroorzaken, kan het schip worden aangehouden. Dat gebeurde in 2011 dus met 29 Nederlandse schepen.

Uit de analyse van de ILT blijkt dat het aantal aanhoudingen vanwege overtredingen op het gebied van scheepscertificaten en documenten en op het gebied van reddingsmiddelen toenam. Bij elke aanhouding vraagt de ILT de betrokken reder om uitleg en naar de maatregelen die worden getroffen om herhaling te voorkomen. Eén reder met meerdere aanhoudingen staat onder verscherpt toezicht.

De resultaten van inspecties van Nederlandse schepen in het buitenland hebben gevolgen voor de positie van Nederland op de white list van Port State Control, de ranglijst van landen met duurzame, veilige reders met goede arbeidsomstandigheden. Een hogere plaats op die ranglijst betekent minder inspectiedruk voor Nederlandse schepen in het buitenland. Nederland steeg op die lijst naar de vierde plaats, ondanks de toename in het aantal aanhoudingen. Dat kan, omdat de white list een relatieve rangorde geeft.

Meer… Inspectie Leefomgeving en Transport