Geo Plus neemt nieuw, duurzaam surveyschip in gebruik

Hybride onderzoeksschip Geo Focus klaar voor inzet wereldwijd

Surveybedrijf Geo Plus neemt binnenkort officieel haar gloednieuwe surveyschip Geo Focus in gebruik. Het innovatieve, hybride schip wordt 23 juni a.s. officieel gedoopt. De 35 meter lange Geo Focus is speciaal in opdracht van Geo Plus in samenwerking met Studio Yacht en scheepswerf De Haas Maassluis ontwikkeld. Het schip is volledig uitgerust met zeer geavanceerde hydrografische meetapparatuur voor zeebodemonderzoek. Tegelijkertijd wilde Geo Plus een schip met een duurzaam karakter. Zo heeft de Geo Focus een innovatieve diesel-hybride aandrijving en een slanke rompvorm die zorgt voor een minimale weerstand . De vernieuwende aandrijving zorgt voor een lager brandstofgebruik, minder uitstoot, minder geluid en trilling aan boord en vraagt minder onderhoud. Met de eigen vloot biedt Geo Plus een complete dienstverlening op het gebied van accurate bodemmetingen aan ondernemingen, autoriteiten en overheden in binnen- en buitenland.

De Geo Focus kan twee weken autonoom aan het werk zijn op locaties over de hele wereld. Het schip beschikt over een klimaatsysteem dat medewerkers in staat stelt bij temperaturen van -15 tot +50 °C te opereren. Daarnaast heeft de Geo Focus diverse satellietsystemen voor snel dataverkeer met de wal, zodat opdrachtgevers direct de hoge resolutie sonardata kunnen analyseren. Dit scheelt aanzienlijk in de tijd die nodig is voor het plannen van omvangrijke projecten. Want de Geo Focus zal bijvoorbeeld worden ingezet om locaties voor windmolenparken op zee en onderzeese pijpleidingen (ten behoeve van olie- en gasexploratie) in kaart te brengen.

Klanten van Geo Plus kunnen het schip inhuren inclusief complete bezetting, maar ook met enkel de nautische bemanning. Het schip biedt plaats aan in totaal 18 opvarenden. De Geo Focus is zo ingericht dat het multifunctioneel kan worden ingezet. Dit past binnen het streven van Geo Plus om klanten van begin tot eind te ontzorgen dankzij de combinatie van eigen kennis en ervaring én partnerships met specialistische partijen (op bijvoorbeeld de terreinen seismiek, bodemmonsters, munitiedetectie, wrakkenruiming en onderwaterrobots).

Groen karakter
De Geo Focus is geheel in lijn met de bedrijfsfilosofie van Geo Plus ontwikkeld met het oog op een minimale milieubelasting. Zo kan het schip in hybridemodus varen, waarbij de twee hoofdmotoren zijn uitgeschakeld en het schip wordt aangedreven door een efficiëntere diesel-elektromotor. Dit kan worden gedaan, omdat de snelheid tijdens surveywerkzaamheden meestal laag is (0 tot 8 knopen). Het resultaat is een brandstofbesparing tot wel 70% tijdens de werkzaamheden. Ook zorgt dit voor een vermindering van het benodigde onderhoud aan de voortstuwingsmotoren en dus lagere onderhoudskosten. De Geo Focus krijgt het Green Passport van Lloyds Register. Dit houdt in dat er zoveel mogelijk recyclebare materialen zijn gebruikt.

De Geo Focus wordt 23 juni aanstaande op scheepswerf De Haas in Maassluis gedoopt door Joos Ockels, secretaris van het duurzaamheidsinitiatief NL2050 en echtgenote van Wubbo Ockels.