Hr.Ms. Van Amstel terug van piratenjacht

Na een succesvolle deelname aan de anti-piraterijmissie Atalanta, keert Hr.Ms. Van Amstel op zaterdag 16 juni terug in thuishaven Den Helder. Daar wordt het schip welkom geheten door de Directeur Operaties bij de Defensiestaf (D-DOPS), Generaal-majoor Leo Beulen en plaatsvervangend commandant zeestrijdkrachten (P-CZSK) Brigade-generaal der mariniers Rob Verkerk.

Het Multipurpose fregat Hr.Ms. Van Amstel vertrok op 19 maart naar het Somalisch Bassin, de Indische oceaan en de Zuid-Arabische zee. Daar werd het schip ingezet om piraterij tegen te gaan en te verstoren en kwetsbare scheepvaart te beschermen. Ook escorteerde de Van Amstel in het gebied diverse schepen varend voor het ‘World Food Program’ van de Verenigde Naties.

Tijdens haar missie heeft Hr.Ms. Van Amstel onder andere een kaping beëindigd. Vanuit de Lynx helikopter werd een verdachte boot met 2 zogenoemde skiffs met ladders opgemerkt. De speciale boarding- eenheid ging daarop af en door professioneel optreden werden de 17 gegijzelde bemanningsleden bevrijd. De vermoedelijke piraten zijn overgedragen aan de autoriteiten op de Seychellen voor verdere rechtsvervolging.

Na binnenkomst in Den Helder reikt D-DOPS, Generaal-majoor Beulen, de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek en zijn bemanning. Bij deze medaille uitreiking zullen ook enkele tweede kamerleden aanwezig zijn. Zoals gebruikelijk, zal ook het thuisfront op een bijzondere manier in het zonnetje worden gezet als dank voor hun steun aan de bemanning tijdens deze missie.