Mariniers oefenen op de Tweede Maasvlakte

De Tweede Maasvlakte wordt van 16 juni t/m 23 juni gebruikt voor een amfibische oefening CERTIFEX 12. Deze is bedoeld om eenheden van het Eerste Mariniersbataljon plus ondersteunende eenheden, te certificeren voor hun operationele gereedheid. Na deze certificering staan zij een jaar lang paraat om direct overal ter wereld ingezet te kunnen worden. Om deze certificering te halen, moeten zij met succes verschillende militaire operaties uitvoeren.

Amfibische vaardigheden
Op de Tweede Maasvlakte tonen zij hun amfibische vaardigheden door het uitvoeren van kortstondige verrassingsaanvallen vanuit zee, een zogenaamde Amphibious Raid, met landingsvaartuigen, snelle rubberboten en een Cougar helikopter in een Special Operations scenario.

Tweede Maasvlakte
De Tweede Maasvlakte is een uitermate geschikt gebied om deze certificering te laten plaatsvinden, met name op het gebied van amfibische mogelijkheden. De aanwezigheid en ondersteuning van het Engelse amfibisch transportschip RFA Mounts Bay, is voor de oefening van cruciaal belang.

Samenwerking
De onderlinge samenwerking tussen mariniers- en vlooteenheden van de Mounts Bay en helikopters, is een belangrijke oefendoelstelling tijdens CERTIFEX 12.

1e Mariniersbataljon
Het eerste mariniersbataljon is een lichte infanterie eenheid die wereldwijd direct inzetbaar is in het gehele geweldspectrum. Dit geweldspectrum loopt van inzet voor nationale rampen en internationale crisisbeheersing tot en met inzet in het hoogste deel van het geweldsspectrum.

De training van de eenheid vindt vaak plaats in onherbergzame gebieden met slecht weer, waardoor de eenheid onder alle omstandigheden kan worden ingezet. Het eerste mariniersbataljon opereert met een lichte infanterie uitrusting en een geringe logistieke ondersteuning. Zij is gespecialiseerd in het initiëren van een landoperatie door middel van een amfibische operatie.

Meer… Defensie