Nexans sluit contract van 16 miljoen euro met Statoil voor onderzeese umbilical

De umbilicalkabels en accessoires zijn bedoeld voor het onderzeese gascompressieproject in het Gullfaks-gasveld in de Noordzee

Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, heeft een contract van 16 miljoen euro getekend met Statoil voor de engineering en levering van een onderzeese umbilicalkabel. De 16,5 km lange umbilical dient voor de aansluiting van het Gullfaks C-platform in de Noordzee op hun onderzeese compressie- en verwerkingsapparatuur.

Het Gullfaks-project, 160 km ten westen van de Sognefjord in Noorwegen is het op één na grootste onderzeese gascompressieproject van Statoil. Statoils grootste onderzeese gascompressieproject is het Asgard-veld.
Het veld bestaat uit verschillende onderzeese subvelden op een diepte van 135 meter. Statoil wil er een onderzeese compressor installeren om de compressie en het transport van gas te vergemakkelijken.

“We zijn zeer verheugd dat Statoil ons heeft gekozen als leverancier van de umbilicals voor dit contract. Dit is het resultaat van onze bewezen expertise, vaardigheden en knowhow in deze sector,” aldus Ragnvald Graff, Sales & Marketing Director van Nexans’ Hybrid Underwater Cables Division.

De onderzeese gascompressie maakt deel uit van de ambitie van Statoil om een ‘onderzeese fabriek’ te ontwikkelen, waarmee de weg kan worden vrijgemaakt naar olie- en gasverkenningen in het Arctisch gebied en andere diepe wateren.

Nexans is pionier op het gebied van umbilical-technologie. In een power umbilical worden de functies van energiekabel en umbilical in één kabel geïntegreerd, waardoor hoogspanning (HV) bij diepwaterprojecten mogelijk wordt. Een power umbilical bestaat uit stalen buizen en glasvezelelementen, signaalkabels voor besturing en monitoring en geïsoleerde voedingsgeleiders, allemaal afkomstig uit Nexans-fabrieken. Bij power umbilicals hoeven de voedings- en besturingskabels niet afzonderlijk te worden vervoerd en geïnstalleerd, waardoor de transport- en installatiekosten aanzienlijk worden verminderd.

Over Nexans
Met energie aan de basis van haar ontwikkeling biedt Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, een uitgebreid gamma kabels en kabeloplossingen. De Groep is een wereldspeler in de energietransmissie en -distributie, de industrie en de bouw. De oplossingen van Nexans dienen tal van marktsegmenten: van energie- en telecomnetwerken, over energiebronnen (zonne- & windenergie, petrochemie) en mijnbouw, tot de transportsector (scheepsbouw, lucht- en ruimtevaart, spoorwegen, de automobielsector en automatisering).
Als verantwoord industrieel bedrijf integreert Nexans duurzame ontwikkeling in haar wereldwijde en operationele strategie. Zij verbetert voortdurend producten, oplossingen en diensten, stimuleert de ontwikkeling, betrokkenheid en klantgerichtheid van haar medewerkers en introduceert veilige industriële processen met beperkte milieubelasting. Dergelijke initiatieven plaatsen Nexans in het middelpunt van een duurzame toekomst.
Met een industriële aanwezigheid in 40 landen en commerciële activiteiten wereldwijd biedt Nexans werk aan 25.000 mensen en realiseerde in 2011 een omzet van 7 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van NYSE Euronext in Parijs, compartiment A.

Meer informatie op www.nexans.nl of www.nexans.mobi.