Eerste rijksmonument scheepswrak Lelystad in aantocht

Lelystad krijgt haar eerste rijksmonument. Een scheepswrak bij de stad wordt beschermd archeologisch monument. De Erfgoedcommissie Lelystad onderschrijft dit voorstel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wrak van grote waarde
Het wrak is inhoudelijk van grote waarde, gezien de zeldzaamheid en gaafheid. Ook de conservering van het scheepshout goed is. Deze eerste officiële aanwijzing vindt feestelijk plaatsv op zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag en kan de aanleiding vormen tot meerdere voorstellen tot aanwijzing van beschermde monumenten. Dit heeft een positief effect op de uitstraling van Lelystad.

“Historisch stukje erfgoed”
De zeldzaamheid en de hoge informatiewaarde van dit scheepswrak maken het zeer waardevol. Daarom is een aanwijzing aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om het houten scheepswrak als Rijksmonument te verklaren. Wethouder Jop Fackeldey: “ Ik vind het wel heel bijzonder dat een nieuwe stad als Lelystad nu ook beschikt over een historisch stukje erfgoed. De aanwijzing voor het scheepswrak als rijksmonument is zeer welkom en waardevol.”

Meer… Lelystad