Wereldtitel en line honours voor team boskalis op texel

Team Boskalis pakte tijdens de Zwitserleven Zeilweek 2012 twee hoofdprijzen: de wereldtitel Nacra Infusion en de line honours van de Ronde om Texel. Gisteren wisten Xander Pols (Dordrecht) en Stefan Dubbeldam (Delft) met hun Boskalis Nacra carbon 20 als eerste te finishen in ‘s werelds grootste catamaranrace, de Ronde om Texel. Gunnar Larsen (Scheveningen) en Sam Frank (Rotterdam) eindigden als derde overall en wonnen in de voorafgaande dagen het WK Nacra Infusion met 35 deelnemers. Hun teamgenoten Jorden Veenman en Frank de Waard legden beslag op het WK-brons.

Op zaterdag vloog piloot Sam Frank samen met Jorden Veenman en Frank de Waard over de Waddenzee op zoek naar de ondieptes. Niet voor niets, want ze kwamen een dag later niet vast te zitten. Frank over hun Ronde om Texel: ‘We twijfelden tot de laatste minuut voor de start of we op zee of onder de kant zouden vertrekken.” Het werd de strandzijde. ‘Omdat je dan minder meters hoefde af te leggen en je kon zonder te gijpen de vuurtoren halen. We voeren daar met Carolijn Brouwer en Xander Pols. Wij waren alleen net iets te laat met de spinnaker trekken, waardoor het veld boven ons beter weg was.” Door hun ‘verstand op nul’ te zetten, konden Larsen en Frank zich toch naar voren werken.

‘Alleen Carolijn was los. Op het Wad hebben we een mooie strijd geleverd met Coen de Koning, Oscar Zeekant en FRA 4. Ik geloof dat we wel twintig keer overstag gingen. Uiteindelijk hebben we een goede voorsprong opgebouwd. Dit tactische spel maakte het een leuke Ronde. Soms kan die een beetje saai zijn als je achter elkaar aan zeilt, maar dat was nu niet het geval. Het was een gaaf evenement.” Met een derde plek overall tot gevolg. Carolijn Brouwer en Wouter Samama eindigen als eerste overall, gevolgd door het Boskalis-gastduo Pols en Dubbeldam.

Wereldtitel Nacra Infusion 2012
In de voorafgaande dagen pakte het Boskalis-duo Larsen/Frank ook al de Nacra Infusion wereldtitel 2012. Na de eerste dag stonden ze derde overall, maar de dag erna lieten ze er geen gras over groeien en wonnen ze vier races op rij. Frank: ‘Op woensdag moesten we echt even inkomen. We maakten fouten die we normaal nooit maken, dus de knop moest om. We zijn gaan varen zoals we echt willen: strak over de baan met goede snelheid. Dan heb je macht.” Vrijdag stormde het en bleven alle cats op het strand en werden Gunnar Larsen en Sam Frank tot de nieuwe wereldkampioenen Nacra Infusion gekroond. Het zilver ging naar de titelverdedigers en oud-Boskalis Team Riders Coen de Koning en Thijs Visser. Het Boskalis-tweetal Veenman/De Waard kregen brons omgehangen.

Mooi afscheid
Voor Sam Frank was de Zwitserleven Zeilweek 2012 voorlopig zijn laatste wedstrijd voor Team Boskalis. Frank vertrekt eind juli voor een half jaar naar Australië, waar hij de training voor Cathay Pacific gaat volgen. Aansluitend vestigt hij zich in Hongkong om bij deze maatschappij als piloot aan de slag te gaan. ‘Het is heel mooi om Team Boskalis zo af te sluiten.” Wie hem opvolgt, wordt later bekend gemaakt.

Jorden Veenman: ‘We kozen voor druk en snelheid”
Bij de start van de fameuze Zwitserleven Ronde om Texel kozen Jorden Veenman (Rotterdam) en Frank de Waard (Barendrecht) ervoor om voor druk en snelheid te gaan. ‘Daardoor gingen we steeds meer omhoog en kwamen we elke keer weer een bootje tegen. Pas toen we boven de groep verder op zee lagen, hadden we vrije wind. Gunnar was maar 10 of 20 meter onder ons gestart en hield laag langs de kust aan. Hij kwam beter uit dan wij, dus dat was onze fout.” Op het Wad kan het duo nog wat goedmaken en onder spinnaker op de^ Noordzee zijn ze opnieuw in gevecht met de Argentijnen. Uiteindelijk finishen ze als dertiende. ‘Op zich zijn we tevreden, al hadden we het gevoel dat er meer in had gezeten.”

Het WK Nacra Infusion begon goed voor Veenman en De Waard. ‘Na de eerste dag stonden we tweede. Alleen Coen (de Koning) was een stapje sneller. Onze starts liepen lekker, dus we konden steeds achter Coen aansluiten.” De tweede dag verliep moeizamer voor Veenman en De Waard. ‘We kregen de boot niet echt aan de praat, terwijl Gunnar het gaspedaal had gevonden. Wij waren continu met de Argentijnen en Coen in gevecht.” Het werd uiteindelijk brons.

Overige prestaties
Het gemengde duo Froukje Feenstra (Groningen) en Mischa de Munck (Amsterdam) eindigde op de achtste plaats bij het WK Nacra Infusion. Bij de Ronde om Texel kwamen ze als 28ste overall door de finish. Het jonge team Jolbert van Dijk (Lelystad) en Niels Kleijweg (Delft) noteerde een 16de plek bij het WK en een 27ste bij de Ronde.

Voor meer informatie, ga naar www.teamboskalis.com en www.roundtexel.com.