Europarlementariërs bezoeken Nederlandse binnenhaven

Op 8 juni zullen de Europarlementariërs Corien Wortmann en Peter van Dalen een werkbezoek brengen aan de Nederlandse binnenhavens. De vereniging Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) heeft dit, samen met de provincie Gelderland, de Binnenlandse Containerterminal Nijmegen (BCTN) en het Bedrijvenpark Medel georganiseerd.

Er is gekozen voor een werkbezoek aan havenprojecten in Gelderland. De koppeling tussen zee- en binnenhavens en het belang van het TEN-T netwerk (zie kader)- inclusief de binnenhavens – zal centraal staan.

In het najaar van 2011 presenteerde de Europese Commissie haar voorstel voor herziening van de richtsnoeren voor het Trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T). Het beleid van het Trans-Europese vervoersnetwerk is erop gericht een Europees infrastructuurnetwerk te realiseren als basis voor economische groei en versterking van de concurrentiekracht van de Europese Unie. Belangrijk wijziging ten opzicht van het huidige beleid is de introductie van een tweelagenstructuur, waarbij het netwerk wordt verdeeld in een uitgebreid netwerk en een kernnetwerk. Het uitgebreide netwerk moet alle regio’s van de Unie met elkaar verbinden. Het kernnetwerk omvat voor de hele EU vanuit strategisch en economisch oogpunt belangrijkste knooppunten en verbindingen. Voor de binnenhavens betekent dit een verdeling in core en comprehensive ports.

De NVB heeft zich, samen met de European Federation of Inland Ports (EFIP), in de afgelopen maanden ingezet voor de belangen van de Nederlandse binnenhavens, door het zo compleet mogelijk maken van de Europese lijst van core en comprehensive ports.

Meer… Nederlandse Vereniging van Binnenhavens