8 logistieke bedrijven in zevende MKB Innovatie Top 100

 

Hoogstgenoteerde in de sector Logistiek, groothandel en maritiem is Argonon Shipping uit Zwijndrecht. Ze zijn opgenomen in de MKB Innovatie Top 100 met een innovatief binnenschip, de Argonon. Bijzonder hieraan is dat deze gaat varen op dual fuel, een mengsel van 80 procent aardgas en 20 procent diesel. Tijdens de bekendmaking gisteren werd ook de MB Blue EFFICIENCY Award uitgereikt aan een bedrijf uit de sector. Amulet won deze award met de Ecotanker.

Gisteren, maandag 4 juni, presenteerden innovatiecentrum Syntens, Octrooicentrum Nederland, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad voor de zevende keer de ranglijst met 100 concrete innovaties. Deze top 100 wordt gezien als de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor bedrijven in het MKB.

Veelzijdig stukje alternatief voor vlees winnaar
Een deskundige jury riep Ojah uit Ochten uit tot de meest succesvolle en innovatieve onderneming (zie foto winnaars). Beeter® van Ojah is de basis voor een breed scala vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen. Het product laat zich op dezelfde wijze verkleinen, vervormen, marineren, bereiden en presenteren, maar plantaardig meel en water zijn de enige ingrediënten.

De hoogst genoteerde innovatie in de sector, plaats 13, was voor Argonon Shipping uit Zwijndrecht met een innovatief binnenschip. De Argonon gaat varen op dual fuel, een mengsel van 80 procent aardgas en 20 procent diesel. Dit veroorzaakt minder uitstoot van CO2 en NOx en reduceert de uitstoot van fijnstof zelfs tot nul. Het is dan ook beter voor het milieu, voordeliger dan diesel en toepasbaar op bestaande motoren. Een andere duurzame innovatie betreft de elektrisch aangedreven Ecotanker van Amulet. Deze innovatie kwam in de MKB Innovatie Top 100 terecht op positie 88 maar won daarnaast de MB Blue EFFICIENCY Award (zie foto BlueEfficiency Award).

Succesvolle innovaties
De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de zevende MKB Innovatie Top 100 vond plaats op de Floriade in Venlo. De winnaar werd gehuldigd door demissionair Minister Maxime Verhagen (EL&I). Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Toe in staat
Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn vanaf 5 juni 2012 te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst. De MKB Innovatie Top 100 werd ondersteund door Greenport Venlo en de Provincie Limburg.