Team Abu Dhabi wint ongekend spannende zevende etappe

Na een ongekend spannend slot van de zevende etappe boekte Abu Dhabi Ocean Racing gisteravond zijn eerste offshore zege in de Volvo Ocean Race 2011-12. Met de Atlantische oversteek van zo’n 3.500 nautische mijlen onder de kiel passeerde Groupama slechts 5,5 minuut later de eindstreep in het Portugese Lissabon. Daarmee neemt de Franse equipe de leiding in het totaalklassement. PUMA Ocean Racing schoof op naar de derde plaats overall.

Al dagenlang zat Groupama het Emiraten team op de hielen. Bij het opvaren van de Tagus rivier bedroeg de afstand nog geen mijl. Maar Abu Dhabi-schipper Ian Walker en zijn mannen verdedigden hun positie met verve. Gijp voor gijp in een matchrace duel zeilden ze op hun eerste podiumplek in een offshore etappe af. En wat voor één, terug op het Europese continent en hun thuisbasis werden ze feestelijk met vuurwerk onthaald. In de aanloop naar de Volvo Ocean Race 2011-12 trainde Team Abu Dhabi vanuit zijn basis in het nabij gelegen Cascais.

Groupama zag de langdurige klassementleider Telefonica als vierde binnenkomen, achter PUMA Ocean Racing powered by BERG en net voor CAMPER with Emirates Team New Zealand. Daarmee verspeelt het Spaanse team voor het eerst sinds de etappezege in Kaapstad zijn koppositie en staat het met drie punten achterstand tweede overall. PUMA schoof op naar de laatste podiumtrede ten koste van CAMPER.

Klassementspanning stijgt
Abu Dhabi finishte om 22:23:54 uur Nederlandse tijd en streek zo de felbegeerde dertig punten op. Groupama volgde om precies te zijn om 22:29:21 uur en kreeg 25 punten. PUMA pakt 20 punten, Telefonica 15 en CAMPER 10. Hekkensluiter Team Sanya moet het met vijf punten doen. Met de uitslag van deze zevende etappe van Miami naar Lissabon komt de top vier overall op amper 21 punten van elkaar te staan. Nog nooit in de 39-jarige historie van de Volvo Ocean Race was de competitie met twee offshores en drie in-port races te gaan zo spannend.

Ian Walker opgelucht
Abu Dhabi-schipper Ian Walker toonde zich vooral opgelucht: ‘Denk je dat de laatste tien mijl van een race nog moeilijker kunnen zijn? Dit was absoluut één van de beste ervaringen in mijn zeilcarrière. Ik ben kapot en ontzettend blij.” Hoewel ze het in de in-port serie goed doen en zelfs kans maken op de eindoverwinning, lukte het Abu Dhabi tot op heden niet om in de offshores te scoren. Gisteravond kwam daar dus verandering in.

Korte terugblik
Aanvankelijk voerden Groupama en later Telefonica lange tijd het voortouw in deze etappe. Het leek een snelle sprint over de Atlantische Oceaan te worden, totdat de gevolgen van Tropische Storm Alberto het spel drastisch veranderde. Één voor één werden de 70-voeters gedwongen om noordelijker richting de verboden ijszone te koersen. Abu Dhabi nam op de zesde dag de leiding over, verloor die kort aan CAMPER om de volgende dag alweer aan kop te gaan.

Twee dagen later waarschuwde Walker dat de vloot in de finale 300 mijl als een harmonica in elkaar zou schuiven ten gevolgde van een lichtweer gebied. En zo geschiedde. Nadat de top drie binnen was, vochten Telefonica en CAMPER een zenuwslopend duel uit voor plaats vier en vijf. In hun laatste mijlen liet de wind het afweten en keerde de stroming tegen. De Spaanse boot trok aan het langste eind en finishte 102 seconden (slechts een halve bootlengte) voor CAMPER

Op zaterdag 9 juni lijnt de vloot op voor de in-port race, op zondag gevolgd door de start van de achtste etappe naar Lorient aan de Franse westkust.

Resultaten zevende etappe:
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 11d, 04u, 23m, 54s
2. Groupama sailing team – 11d, 04u, 29m, 21s
3. PUMA Ocean Racing powered by BERG – 11d, 06u, 26m, 52s
4. Team Telefónica – 11d, 08u, 28m, 27s
5. CAMPER with Emirates Team New Zealand – 11d, 08u, 30m, 09s
6. Team Sanya – 11d, 08u, 44m, 25s

Voorlopig totaalklassement
1. Groupama, 183 punten
2. Telefonica, 180 punten
3. PUMA, 171 punten
4. CAMPER, 162 punten
5. Abu Dhabi, 104 punten
6. Team Sanya, 32 punten

Voor meer informatie en beelden, zie www.volvooceanrace.com.