Rijkswaterstaat adviseert scheepvaart na-oorlogse munitiestortplaatsen op Noordzee te mijden

Rijkswaterstaat waarschuwt voor de voormalige WO II munitiestortplaatsen op de Noordzee. Alle scheepvaart wordt geadviseerd niet in deze gebieden te varen. Het gaat om twee locaties, 30 tot 40 kilometer buiten de kust van Hoek van Holland en IJmuiden.

Aanvraag bij IMO
Omdat het steeds drukker wordt op de Noordzee loopt op dit moment een procedure bij de International Maritime Organisation (IMO) om scheepvaartroutes te verplaatsen. Door deze verplaatsing verbetert Rijkswaterstaat de veiligheid van de scheepvaart op de Noordzee. Dit vormde de aanleiding tot nader onderzoek naar de voormalige munitiestortplaatsen. Het afsluiten van deze gebieden voor alle scheepvaart (Area’s to be avoided) vormt onderdeel van de aanvraag bij het IMO. De aanpassing van de scheepvaartroutes en de afsluiting van de voormalige munitiestortplaatsen worden naar verwachting in augustus 2013 van kracht.

Geconcentreerder
Onlangs werd in opdracht van Rijkswaterstaat nader onderzoek uitgevoerd naar de aard en de omvang van de na-oorlogse munitiestortplaatsen uit de 2e Wereldoorlog op de Noordzee. Uit dit onderzoek blijkt dat de munitie waarschijnlijk geconcentreerder op de zeebodem ligt dan tot nu toe werd aangenomen. De kans op een incident is daarmee niet groter, maar het mogelijke effect wel.

Bericht aan zeevarenden
Vooruitlopend op de afsluiting waarschuwt Rijkswaterstaat voor de voormalige munitiestortplaatsen. Door middel van een bericht aan zeevarenden wordt de scheepvaart op de nieuwe situatie gewezen en geadviseerd niet in de betreffende gebieden te varen. Ook markeert Rijkswaterstaat de gebieden met betonning.

Meer… Rijkswaterstaat