Rijkswaterstaat ruimt ankergebieden op

Rijkswaterstaat gaat van juni tot en met augustus 2012 vier ankergebieden opruimen. Oude ankers, kettingen en andere objecten worden van de Noordzeebodem verwijderd. Hiermee verbetert de veiligheid op zee en de bereikbaarheid van de zeehavens Rotterdam, IJmuiden, Amsterdam en Zeeland.

Duiken naar obstakels
Voor de kust van de havens van Rotterdam, IJmuiden en Zeeland liggen vier ankergebieden die intensief gebruikt worden door zeeschepen. In deze ankergebieden gaat Rijkswaterstaat de belangrijkste obstakels van de zeebodem verwijderen, zodat schepen veilig kunnen ankeren en vlot kunnen vertrekken naar de nabijgelegen zeehaven. Hiervoor heeft Rijkswaterstaat een contract afgesloten met Duc Diving. Een duiker zoekt onder water de objecten op, waarna een schip de objecten uit het water hijst.

Aantrekkelijke ligplaatsen
Op de Noordzee zijn ligplaatsen aangewezen waar zeeschepen voor anker mogen liggen, bijvoorbeeld voordat ze hun lading kunnen lossen of in afwachting van orders. Op de bodem van deze ankergebieden liggen vaak verloren ankers met kettingen, visserijkabels en andere objecten die door storm of andere problemen over boord zijn geraakt. Andere schepen kunnen hier met hun anker achterblijven haken, waardoor ze ook genoodzaakt zijn om hun ketting en anker achter te laten. Zo neemt de kans op onveilige situaties, schade of vertraging toe. Door de ankergebieden op te ruimen blijven de ligplaatsen en de nabijgelegen havens aantrekkelijk voor de zeevaart.

Meer… Rijkswaterstaat