Fugro: omzetgroei bij verbeterende marktomstandigheden

Gang van zaken
Het jaar 2012 is begonnen met een verbetering in de gang van zaken in vergelijking met dezelfde periode in 2011. De olieprijs bleef gemiddeld rond de USD 120 per vat (Brent). Het gehandhaafde hoge niveau van uitgaven van de olie- en gasindustrie voor exploratie en productie leiden tot een verbetering van de^ Fugro activiteiten die hiermee samenhangen.

Geoscience
Fugro heeft een goed gevulde orderportefeuille voor seismische data acquisitie op zee opgebouwd voor het tweede en derde kwartaal met verbeterde dagtarieven na een uitdagend eerste kwartaal als gevolg van de aanhoudende overcapaciteit in de wereldwijde vloot. De multi-client verkopen in de eerste maanden van het jaar waren sterk. Het aantal boringen in de Golf van Mexico ligt weer bijna op een normaal niveau. Ook de belangstelling voor de lease ronde die medio 2012 plaatsvindt, bevestigt dat de exploratieactiviteit zich zou moeten herstellen. Het Arctische gebied, Oost Afrika, Angola, Brazilië, Australië en India ontwikkelen zich als belangrijke gebieden voor exploratiewerkzaamheden. Na de aankondiging eerder dit jaar van een aantal seismische opdrachten op zee, zijn verdere contracten verkregen met een waarde van rond EUR 20 miljoen. De markt voor mijnbouw is in de eerste maanden van het jaar zwakker dan vorig jaar, hetgeen leidt tot enige vertraging bij projecten en tot prijsdruk.

Survey
De markt voor survey op zee is vooral sterk in het Noordzee gebied, West Afrika en de Golf van Mexico (diepwater), welke bijna terug is op het pre-Macondo niveau. De aan schalie-olie en -gas gerelateerde landonderzoekswerkzaamheden in Noord Amerika blijven toenemen. De markt in het Midden Oosten verbetert, hetgeen wordt bevestigd door de toekenning van twee meerjarige raamovereenkomsten met grote offshore constructie ondernemingen met een totale waarde van EUR 50 miljoen. Het trager dan verwacht herstel in de subsea markt blijft de activiteiten beïnvloeden met name in Azië en het Midden Oosten als gevolg van moeilijke markt condities. Recente opdrachten voor onderwaterdiensten, voor een totaal bedrag van EUR 45 miljoen, omvatten onder andere: het Nord Stream pijpleidingsysteem in de Baltische Zee, inspectie- en interventieprojecten in de VK sector voor Chevron en opdrachten van Technip op de Noordzee. Deze projecten dragen bij aan een goede orderportefeuille voor dit jaar in de regio.

Geotechniek
De geotechnische activiteiten ontwikkelen zich sterk in de meeste markten, met uitzondering van de aan infrastructuur gerelateerde markten op land in Europa en Noord Amerika. In de Verenigde Staten zien we een toename van de investeringen in energie projecten terwijl de transport- en federale markten stagneren. Mijnbouw en^ olie en^ gas gerelateerde projecten zijn belangrijk voor^ Fugro’s geotechnische diensten op het zuidelijke halfrond waarbij Azië-Pacific en Australië actieve maar prijsgevoelige markten zijn. De markt voor windmolenparken in Europa genereert een stabiele stroom aan projecten. Enkele van de dit jaar verkregen opdrachten met een totale waarde van ongeveer EUR 50 miljoen omvatten onder andere: geoconsulting voor een groot teerzand project in Canada, de verlenging van een contract in Brazilië voor geotechnische onderzoek op zee voor een periode van vier maanden, een onderzoeksopdracht voor een windmolenpark in de Ierse zee, een opdracht voor een geotechnisch onderzoek op de North West Shelf en Timor Zee en een opdracht van Reliance Industries uit India voor de eerste fase van een geotechnisch onderzoeksproject (dit project was vroeg in 2011 geannuleerd).^ Fugro’s^ schip de Synergy wordt op de laatste twee projecten ingezet.

Overige
In het eerste kwartaal heeft Fugro EMU Limited overgenomen om haar milieuonderzoek- en adviesdiensten op zee in de markten voor windenergie en olie en gas te versterken. In april heeft Fugro GEOTER overgenomen.
GEOTER is een Franse onderneming met een sterke en algemeen erkende expertise op het gebied van geologie en seismische risico analyse. Zij heeft een uitstekende reputatie in het bijzonder bij de Franse overheid, ingenieursbureaus en de kernenergie industrie. De totale omzet op jaarbasis van deze acquisities bedraagt rond de EUR 25 miljoen.
De orderportefeuille laat een gezonde groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zien en zal naar verwachting verder groeien in de loop van het jaar.
De proefvaart van het survey schip Fugro Equator vindt nu plaats en de oplevering van dit schip wordt einde mei verwacht. Dit 65 meter lange schip is het derde in haar soort binnen de survey vloot. Zij is speciaal gebouwd voor multifunctionele onderzoeken en aanvullende geotechnische werkzaamheden.

Financiële positie
Met een eigen vermogen van nagenoeg EUR 1,7 miljard en een rentedragend vreemd vermogen van circa EUR 1,3 miljard blijft^ Fugro’s financiële positie gezond. De kasstroom en kredietfaciliteiten zijn ruimschoots voldoende om verdere groei van de onderneming te financieren.

Vooruitzichten
Op basis van de groeiende vraag naar haar diensten verwacht Fugro, afgezien van onvoorziene omstandigheden en sterke fluctuaties in wisselkoersen, dat de omzet over het eerste halfjaar 2012 zal uitkomen op rond EUR 1.300 miljoen (H1 – 2011: EUR 1.175 miljoen) en dat de nettowinst over het eerste halfjaar rond EUR 115 miljoen zal bedragen (H1 – 2011: EUR 100,4 miljoen).
De verwachte omzet en nettowinst zullen leiden tot een nettowinstmarge over het eerste halfjaar 2012 van rond 8,8% (H1 – 2011: 8,5%).

Meer… Fugro