Stoere start vuurschepenrace 2012

De traditionele Vuurschepenrace ging vanavond met stoer zeilweer van start. De 110 mijl lange zeilrace van Scheveningen naar Harwich vormt jaarlijks de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Bij een straffe noordwestenwind verlieten 50 jachten de Haagse kust, weggeschoten door de Haagse wethouder Karsten Klein. De zeezeilers gaan een koude en ruige nacht met toenemende wind tegemoet.

Het woei begin van de avond 22 tot 25 knopen uit het noordwesten, die naar verwachting verder gaat bouwen tot 25-30 knopen. De start verliep zonder incidenten. Alleen waren de Baraka GP van schipper De Graaf en de Boudica van Berend Veldhoen te vroeg over de lijn. Zij moesten terugkeren en opnieuw starten, dus dat betekent dat zij bezig zijn aan een inhaalrace. De Lenco van schipper Erik van Vuuren (Scheveningen) was wel goed weg. Weliswaar vanuit de tweede linie, maar wel met hoogte. Inmiddels vaart de Lenco in de voorhoede, vergezeld door de Scheveningse J/111 Xcentric Ripper van John van der Starre en de J/122 Junique van Chris Revelman.

Oceaanzeilers op de Noordzee
Onder de deelnemers bevinden zich ook oceaanzeilers, zoals Erik van Vuuren (schipper van de Lenco) en Yvonne Beusker (schipper van de Panther). Dit duo is net een week terug van zijn doublehanded avontuur in de Global Ocean Race. Halverwege de vierde etappe van Punta del Este in Uruguay naar Charleston/USA verving Beusker de eigenaar van de Sec. Hayai, Nico Budel. Het gelegenheidsteam zette de achtervolging in en wist een boot in te halen en zo als derde te finishen. De studenten van de TU Delft Challenge varen eveneens mee. Zij zullen in juli de Tour de France à la Voile zeilen en zie deze offshores over de Noordzee als goede training voor hun campagne. Zij gaan met hun Spartaanse racemachine, de M34, een zware nacht en koude tegemoet.

Amerikaanse veiling voor mensenrechten
Net als vorig jaar zijn Geert-Jan en Carrie Knoops weer van de partij met hun Dehler 41 met de naam Miles4Justice. Dit advocatenpaar zamelt middels deelname aan grote zeilevenementen geld in voor projecten ter bescherming van de mensenrechten. De Delta Lloyd North Sea Regatta steunt ook dit jaar dit goede doel en organiseert daarvoor een eenmalige Amerikaanse veiling. Die vindt plaats tijdens de prijsuitreiking van de North Sea Race, op zondagmiddag 20 mei in de visafslag. Iedereen kan dan geld bieden dat bovenop het vorige bod komt. De totaalsom gaat naar stichting Miles4Justice.

Bieders maken kans op een bijzondere ‘sunset sail’ met de 40 meter lange J-Class Rainbow op zondagavond 27 mei voor de Haagse kust. Dit klassieke jacht zal eenmalig op Nederlandse wateren te bewonderen zijn en dat is in het Pinksterweekend bij de Delta Lloyd North Sea Regatta. Daarna zet ze koers richting Weymouth voor de Olympische Spelen en uiteindelijk naar de Caribbean voor het wedstrijdcircuit aldaar. Aan het roer staat oud-olympiër Mark Neeleman en op zondagavond 27 mei heeft hij even de sterkste bemanning van Nederland. Bijna de gehele olympische zeilploeg zal dan namelijk aanmonsteren.

Lees verder…Delta Lloyd North Sea Regatta

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2019 >>
MTWTFSS
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Geen evenementen Geen evenementen