Actie in de Rotterdamse haven

De Zeehavenpolitie heeft dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 mei in samenwerking met het Inspectie Leefomgeving en Transport, het KLPD, de SIOD, de Douane en het Havenbedrijf Rotterdam een grootscheepse actie gehouden in de Rotterdamse haven gericht op onregelmatigheden met bunkerolie. Deze controles hebben geleid tot acht strafzaken, twee zaken voor de Douane en twee zaken ingevolge de Wet arbeid vreemdelingen in verband met arbeidscontracten.

Signaleren en doorpakken
De afgelopen jaren is bij controles gebleken dat bunkerschepen soms productvreemde stoffen wegmengen in bunkerolie, de documentatie van lading niet altijd juist is of dat er economische delicten zoals overtredingen van milieu- en gevaarlijke stoffenwetten worden gepleegd. Dit levert ongewenste en gevaarlijke situaties op.

Om strafbare feiten op te sporen en concurrentievervalsing tegen te gaan, is de afgelopen dagen gericht actie gevoerd.

Voorselectie
Op basis van verzamelde informatie uit systemen en lopende onderzoeken gecombineerd met bevindingen uit observatie de afgelopen weken zijn 31 schepen geselecteerd voor een controle.

Wijze van controle
Bij de actie werd de documentatie van de bunkerschepen bekeken. Daarin staat welke – en hoeveel – stoffen het schip aan boord zou moeten hebben, op welk moment de schepen die stoffen getankt hebben en op welk moment er brandstof naar zeeschepen is overgebracht. Op grond daarvan kan worden vastgesteld hoeveel liter er op het moment van de controle aan boord zou moeten zijn. De politie meet tevens de hoeveelheid die daadwerkelijk aan boord is. Zit er een aanzienlijk verschil tussen de hoeveelheid brandstof die een schip aan boord zou moeten hebben en de hoeveelheid brandstof die er daadwerkelijk is, dan wordt meteen proces-verbaal opgemaakt. De hoogte van de boete is afhankelijk van de grootte van het verschil en van de giftigheid van de stof die verdwenen (of te veel aan boord) is.

Resultaten
De controles hebben geleid tot acht strafzaken, twee zaken voor de Douane en twee zaken ingevolge de Wet arbeid vreemdelingen in verband met arbeidscontracten.
In drie gevallen wordt strafrechtelijk onderzoek verricht naar het wegmengen van mogelijke gevaarlijke afvalstoffen in bunkerolie in combinatie met valselijk opgemaakte documenten.
In twee gevallen is er minder product geleverd dan wat de documenten aangeven wat kan duiden op ladingdiefstal en/of valsheid in geschrifte.
In drie gevallen is er onjuiste informatie gegeven in vervoersdocumenten wat in strijd is met de gevaarlijke stoffenwetgeving. Hiervoor heeft de Officier van Justitie een Lik-op-stuk van 550 euro per zaak aan de verdachten aangeboden.
In één geval werd een bunkering uitgevoerd zonder de verplichte vermelding daarvan.
In drie gevallen zijn er valselijk documenten opgemaakt waardoor onder meer niet meer kan worden nagegaan op welke wijze afvalstromen verliepen.

Onderzoeken
De strafrechtelijke onderzoeken worden uitgevoerd door de Zeehavenpolitie in samenwerking met de Nationale Recherche van het KLPD en de eerder genoemde partners. Ook zal de Douane twee onderzoeken in samenwerking met de Zeehavenpolitie uit gaan voeren. De twee zaken die betrekking hebben op valse arbeidscontracten worden uitgevoerd door de Zeehavenpolitie in samenwerking met de SIOD.

Er wordt nog nader onderzoek verricht naar de herkomst en afgifte van zwaar verontreinigde bunkerolie afkomstig van Malta waardoor een schip op volle zee ernstige motorstoring kreeg.

Meer… Politie Rotterdam Rijnmond