Jari van Niejenhuis treedt toe tot directie JR Shipping

Rederijgroep JR Shipping gaat vanuit een nieuwe divisie de markt voor multipurpose schepen bedienen. Hiertoe is een even verrassende als strategische stap gezet. Per 1 mei 2012 is de ervaren multipurpose expert Jari van Niejenhuis toegetreden tot de directie van de rederijgroep die verder bestaat uit Jan Reier Arends en Sander Schakelaar. De koers van de nieuwe divisie onder aanvoering van Van Niejenhuis kent twee speerpunten: geleidelijke uitbouw van de eigen multipurpose vloot en dienstverlening aan collega-rederijen en kapitein/eigenaren.

Van Niejenhuis (54) heeft in vakkringen nauwelijks nog een introductie nodig. Hij is meer dan 20 jaar met succes actief in de scheepvaartindustrie, waarvan de laatste 15 jaar als directielid bij een groot rederijbedrijf. Hij geldt als gedreven expert in alle processen die samenhangen met de internationale multipurpose vaart. Zijn keus voor een positie in het directieteam van JR Shipping, betekent dat rederijgroep haar diversificatieambities sneller en met de grootst mogelijke expertise waar kan maken. JR Shipping geeft hiermee een blauwdruk af voor de toekomst, waarin de focus gericht zal zijn op containerfeeder schepen, multipurpose schepen en offshore serviceschepen.

Blijven kijken naar nieuwe kansen
De rederijgroep uit Harlingen heeft haar diversificatiestrategie al in 2008, ruim voor de crisis, bekendgemaakt. In dat jaar was het spectrum aan segmenten die de rederij als containerfeeder specialist bedient, compleet. Met als hoogtepunt in het vlootbeleid dat sinds 2000 consistent is gevolgd: de aanschaf van de eerste Baltic Max schepen, met ruim 1.400 TEU de grootste in de markt voor containerfeeder vaart. Om verdere groei te realiseren, lag het op dat moment voor de hand om ook naar andere markten en kansen te kijken. De prioriteit lag de afgelopen jaren weliswaar op crisisbeheer, maar Arends en Schakelaar zijn naar nieuw kansen blijven kijken.

Tegen alle marktsentimenten in, is in 2010 SeaZip Offshore Service opgezet. Deze dochteronderneming richt zich op de ontwikkeling en exploitatie van serviceschepen die vooral kunnen worden ingezet bij de realisatie en exploitatie van offshore windparken. SeaZip heeft recentelijk een eerste contract getekend met een grote speler in deze industrie voor de bouw van twee innovatieve servicecatamarans. In 2011 heeft de rederijgroep twee multipurpose schepen in de vaart genomen, gebouwd door de Chowgule werf in India, waarmee nauw wordt samengewerkt. Daarmee is de eerste serieuze stap op dit vertrouwde marktterrein gezet.

Vertrouwen in de toekomst
Oprichter/directeur Jan Reier Arends: “Dat de keus gevallen is op de multipurpose markt zal geen verrassing zijn. Dat is het domein waarin we in 1993 met succes als zelfstandig rederijbedrijf begonnen zijn. Dit neemt uiteraard niet weg dat we ons tot het uiterste blijven inspannen voor de continuïteit van onze containerfeeder vloot die, dat zal niemand verbazen, als gevolg van de aanhoudende crisis zware klappen heeft opgelopen. Door nu verder te diversifiëren, verbreden we de basis onder ons rederijbedrijf. Daar zal ook de bestaande vloot van profiteren. Dat een ervaren scheepvaartprofessional als Jari hiervoor tekent, getuigt van vertrouwen in onze onderneming en in de toekomst.”

Meer focus door uitbesteding (deel)processen
Met de komst van Jari van Niejenhuis zal de Multipurpose Divisie snel verder worden vormgegeven. De nieuwe divisie die hij als directeur gaat aansturen, heeft enerzijds de ambitie om op termijn een vloot op te bouwen, die goed is afgestemd op de actuele vraag op de markt van short sea shipping. Anderzijds zal de Multipurpose Divisie zich toeleggen op gespecialiseerde dienstverlening aan collega-rederijen en kapitein/eigenaren. Signalen uit de markt geven aan dat hieraan een levendige behoefte bestaat. Van Niejenhuis sluit geen enkele dienst uit. “We gaan luisteren, inventariseren en kijken waar en voor wie we het verschil kunnen maken. Als multidisciplinaire rederijgroep zetten we in op duurzame relaties, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Door bepaalde (deel)processen bij onze specialisten onder te brengen, kunnen onze klanten zich volledig op hun core business concentreren. Dat is onder de huidige uitdagende omstandigheden al gecompliceerd genoeg.”

Lees meer…JR Shipping