Rijkswaterstaat installeert eerste base station voor Inland-AIS

Op weg naar een landelijk dekkend AIS-monitoringsysteem voor de scheepvaart

Vandaag, 26 april 2012, installeert Rijkswaterstaat het eerste base station voor Inland-AIS (Automatic Identification System). Dit base station ontvangt gegevens die door schepen met een AIS- transponder worden uitgezonden.

Het base station is de eerste mijlpaal op weg naar een landelijk dekkend netwerk voor AIS. Rijkswaterstaat krijgt hiermee een beter overzicht van het verkeer op de vaarwegen en gebruikt de gegevens voor een vlotte en veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer.

Met de gegevens die door deze AIS-walinfrastructuur beschikbaar komen (scheepsnaam en positiegegevens) kan Rijkswaterstaat op termijn verkeersprognoses afgeven voor bijvoorbeeld sluisplanningen. Daarmee kan Rijkswaterstaat de dienstverlening aan de scheepvaart verbeteren.

Ook hoeven schepen zich op termijn nog maar een keer aan te melden bij de verkeersposten van Rijkswaterstaat en andere overheden als deze automatisch over de AIS-gegevens beschikken.

Vervolg werkzaamheden
In totaal plaatst Rijkswaterstaat circa veertig base stations over heel Nederland, waarmee een landelijk dekkend AIS-monitoringsysteem wordt gerealiseerd. De aannemers Saab-Tein V.O.F. en VolkerWessels Telecom Netwerk Solutions voeren de werkzaamheden uit. Zij voeren het werk uit in drie fasen: als eerste wordt het traject Rotterdam-Duitsland voorzien van base stations, vervolgens het traject Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen en tot slot het overige deel van Nederland. Eind 2013 wordt het werk afgerond.

Gegevens van andere vaarwegbeheerders
Om voor verkeersmanagementtaken tot een actueel landelijk beeld van het scheepvaartverkeer te komen, heeft Rijkswaterstaat in november 2011 een overeenkomst getekend met andere vaarwegbeheerders. Met Havenbedrijf Rotterdam, de Schelde Radar Keten en de Kustwacht is afgesproken dat zij gegevens uit AIS over de scheepsnaam en positie van schepen in hun beheergebied delen met Rijkswaterstaat waardoor Rijkswaterstaat een landelijk beeld krijgt van alle schepen met AIS-transponders.

Rijkswaterstaat wil hiermee de veiligheid en de doorstroming van het verkeer op de vaarwegen verbeteren. Met een betrouwbare reistijd kan de binnenvaart beter aansluiten op de wensen in de logistieke keten.

Meer… Rijkswaterstaat