IHC Merwede verhoogt omzet en winst

 

• Omzet gestegen: € 1,05 miljard (2010: € 1,01 miljard)
• EBITDA hoger: € 161 miljoen (2010: € 153 miljoen)
• Nettowinst toegenomen: € 103 miljoen (2010: € 101 miljoen)
• Goed gevulde orderportefeuille: € 1,18 miljard

Omzet en bedrijfsresultaat
IHC Merwede ontwikkelt en bouwt innovatieve schepen en geavanceerd equipment, en levert life cycle support diensten voor 3 markten: de baggersector, offshore constructie en natte mijnbouw. De internationalisatiestrategie en uitbreiding van haar portfolio hebben er toe bijgedragen dat de omzet en winst van de onderneming in 2011 toenamen en de orderportefeuille goed gevuld is gebleven.

De omzet van IHC Merwede is vorig jaar met 4% gestegen naar € 1,05 miljard, terwijl de nettowinst eveneens is toegenomen tot € 103 miljoen. De solvabiliteitsratio van 40% toont daarbij aan dat IHC Merwede financieel uiterst gezond is en uitstekend in staat is haar groeistrategie uit te voeren. De verkopen kwamen uit op € 1,057 miljard, waardoor de orderportefeuille met € 1,18 miljard, oftewel meer dan een jaar werk, goed gevuld is.

Internationalisatie blijft een belangrijke prioriteit voor IHC Merwede om op deze manier de kosten te reduceren en te voldoen aan de wensen en eisen van de markt. Het one-stopshop aanbod van een geïntegreerd schip, inclusief het bijbehorende equipment, bewijst een krachtige propositie te zijn. IHC Merwede bouwt haar portfolio en aanbod door overnames en samenwerkingsverbanden verder uit.

Marktontwikkelingen
Ondanks de onzekerheden door de Europese crisis blijven andere delen van de wereld, zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azië, verder groeien. Dit maakte het voor IHC Merwede mogelijk om haar marktpositie in de internationale martieme wereld verder te versterken.

Hoewel de Europese vooruitzichten met betrekking tot de baggermarkt voor de korte termijn twijfelachtig zijn, ziet de lange termijn er positiever uit. Daarnaast lopen wereldwijd veel projecten en de markten in landen als China en India blijven groeien. Deze klanten nemen echter langer de tijd voor beslissingen en er heerst een felle concurrentie.

De natte mijnbouw maakt een snelle ontwikkeling door en de diepzee mijnbouw is een veelbelovende economische pijler. IHC Merwede speelt hier op in door het opzetten van een aparte mining divisie.

De offshore markt voor schepen is mede door de hausse in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, en dan met name Brazilië, aan een flinke opmars bezig. Dit heeft geresulteerd in IHC Merwedes grootste offshore order ooit, te weten 3 pijpenleggers voor SapuraCrest.

Het geavanceerde offshore equipment van IHC Merwede heeft zich ook het afgelopen jaar verder in de markt weten te nestelen en heeft groeipotentie. De markt van duurzame energie biedt IHC Merwede eveneens grote mogelijkheden en dan met name op het gebied van de wind- en getijdenenergie.

Strategie
IHC Merwede heeft 4 strategische speerpunten: groei, internationalisatie, product- en procesontwikkeling en interne en externe samenwerking.

Groei is bereikt door expansie in de verschillende markten, te weten de baggersector, natte mijnbouw, offshore constructie en duurzame energie. IHC Merwede is in al deze marktsegmenten actief en zal haar groei continueren door het ontwikkelen van nieuwe producten en markten, en de overname van ondernemingen, die passen binnen de profielschets van de onderneming.

Financiering speelt in de huidige markten een steeds belangrijkere rol en is niet alleen tijdens de bouw maar ook na aflevering bij contracten in toenemende mate doorslaggevend. Er is tevens een groeiende vraag naar life cycle support diensten, hetgeen IHC Merwedes positie in de markt verder heeft versterkt.

IHC Merwede produceert de meeste onderdelen en equipment reeds jaren in het buitenland en deze internationale trend heeft zich in 2011 verder voorgezet. Het aantal projecten dat buiten Nederland is geproduceerd, neemt toe en met haar goede logistieke organisatie zorgt IHC Merwede ervoor dat haar kwalitatief hoogwaardige schepen op tijd worden afgeleverd. Een goed voorbeeld is de 12,000m3 sleephooperzuiger, CHANG JIANG KOU 01, die is gebouwd op de Nederlandse scheepswerf van IHC Merwede in Kinderdijk. Een kopie hiervan, CHANG JIANG KOU 02, werd bijna tegelijkertijd geproduceerd op de Chinease scheepswerf van Daoda Heavy Industry in Qidong.

De onderneming blijft in 2012 3 procent van haar omzet besteden aan innovatie en productontwikkeling om aan de constante vraag te voldoen, de bestaande technologieën te vernieuwen en de opbrengsten te verhogen. Op het gebied van procesontwikkeling heeft IHC Merwede haar marktbenadering gewijzigd en intern een product markt combinatie (PMC) structuur geïntroduceerd, waardoor het nog dichter bij de markt kan opereren.

“De financiële resultaten zijn een enorme prestatie van alle betrokkenen”, aldus Goof Hamers, president-directeur van IHC Merwede. “Dit is voor ons het bewijs dat onze strategie van het geïntegreerd aanbieden van innovatieve schepen, geavanceerd equipment en life cycle support in zowel de baggermarkt, de natte mijnbouw als de offshore constructie zijn vruchten blijft afwerpen. De vooruitzichten op de lange termijn zijn rooskleurig en de verwachting voor 2012 is dat IHC Merwede haar omzet op peil zal houden.”

Meer… IHC Merwede 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2019 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Geen evenementen Geen evenementen