Nederlandse havens samen op beurs in Moskou

Drie Nederlandse zeehavens presenteren zich onder de noemer ‘Ports of the Netherlands’ op de transport- en logistiekbeurs TransRussia in Moskou. De havens en het meereizende bedrijfsleven worden voor de beursdeelname in Moskou ondersteund door ABN AMRO Bank.

De beurs TransRussia in Moskou is de belangrijkste vakbeurs voor logistiek, lading, transport en internationale handel in Rusland, de voormalige Sovjetrepublieken en de Baltische landen. De beurs wordt gehouden van 24 tot en met 27 april in het Expocentre in de Russische hoofdstad.

Met hun deelname erkennen de vier Nederlandse havens en de in de delegatie meereizende bedrijven de groeiende Russische economie, het belang van de regio en de daaraan gekoppelde behoefte aan internationaal transport en logistieke concepten. De Nederlandse havens en het havenbedrijfsleven bieden kennis en zakelijke kansen op het gebied van transport, logistiek, infrastructuur, havenontwikkeling en zakelijke dienstverlening.

De laatste jaren is de Russische export flink gegroeid. De belangrijkste exportproducten zijn olie en gas. Voor de export geldt Nederland als voornaamste bestemming. Rusland importeert vooral machines, elektronica en transportmiddelen. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van Rusland. In 2011 bedroeg de waarde van de import vanuit Nederland circa 6,4 miljard euro. De Russische uitvoer had in 2011 een waarde van ongeveer 17 miljard euro.

Aan de vooravond van de beurs TransRussia ontvangen de drie Nederlandse havens, in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Moskou, een selectie van bestaande en potentiële klanten voor een speciaal diner. Tijdens deze bijeenkomst is er onder meer een presentatie van ambassadeur Ron Keller.

De Nederlandse delegatie staat onder leiding van Henk de Haas, bestuurslid van de stichting Holland Ports en tevens voorzitter van de Zeeland Port Promotion Council. Naast vertegenwoordigers van de drie havens bestaat de delegatie verder uit vertegenwoordigers van haven- en havengerelateerde ondernemingen.

De beursdeelname van ‘ports of the Netherlands’ is georganiseerd door stichting HollandPorts. Tijdens de beurs TransRussia wordt HollandPorts vertegenwoordigd door de havenpromotie-organisaties Amports, Rotterdam Port Promotion Council en Zeeland Port Promotion Council.