Schultz van Haegen: Succesvolle handelsmissie naar Brazilië

Afgelopen week bracht Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een werkbezoek aan Brazilië. Tijdens haar bezoek aan Sào Paulo en Rio de Janeiro werd zij vergezeld door een delegatie van circa 35 bedrijven. Het doel van de missie is om de samenwerking tussen Nederland en Brazilië op het gebied van havenontwikkeling, transport en logistiek, intelligente transportsystemen, scheepsbouw en toelevering verder te versterken. Met het bezoek gaf Schultz een vervolg aan eerdere handelsmissies van het ministerie aan Brazilië.

Schultz van Haegen is positief over de missie: ‘Nederland is na de VS de grootste investeerder in Brazilië. Als exportpartner staan we voor Brazilië bovendien op de 4e plek. Voor de Europese markt is de haven van Rotterdam daarnaast de belangrijkste doorvoerhaven van Braziliaanse producten. Dit biedt enorme kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Kansen die we nu verzilveren, bijvoorbeeld de samenwerking tussen de deelstaat Espirito Santo, TPK (Terminal Presidente Kennedy) en het Havenbedrijf Rotterdam voor de ontwikkeling van een nieuwe haven Porto Central’.

Sào Paulo
In Sào Paulo verrichtte minister Schultz van Haegen de officiële opening van de Intermodal South America 2012, de grootste beurs op het terrein van transport en logistiek van het westelijk halfrond. Hier was ook het Nederlandse bedrijfsleven vertegenwoordigd onder de noemer ‘Holland Ports’.

Door de gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Espirito Santo liet de minister zich informeren over de samenwerking tussen de deelstaat, TPK en de haven van Rotterdam. Tijdens de beurs tekende Schultz van Haegen een samenwerkingsovereenkomst voor havens,^ maritiem transport en logistiek met de Braziliaanse ministers van Transport (Paulo Passos) en Havens (Leônidas Cristino). Deze overeenkomst moet de bestaande samenwerking op de genoemde terreinen verdiepen en verbreden. Beide ministers werden uitgenodigd om een bezoek aan Nederland te brengen.

Ook werd door Schulz van Haegen een seminar geopend over Afval management. Van Braziliaanse zijde bestaat veel interesse voor de Nederlandse aanpak, kennis en kunde op dit terrein. Een mooie kans voor het introduceren van Nederlandse afvalbedrijven en technologie op de Braziliaanse markt.

Rio de Janeiro
In Rio bracht Schultz van Haegen samen met de bedrijven uit de ITS sector een werkbezoek aan het Rio Command Center dat gezien kan worden als de operationele ‘headquarters’ van deze stad. Voor nieuwe innovatieve ideeen van de aanwezige Nederlandse bedrijven bestaat veel belangstelling.

Ook sprak Schultz van Haegen in Rio met Sergio Machado, de CEO van Transpetro, de grootste vervoerder van olie en gas in Brazilië.Transpetro is onderdeel van staatsbedrijf Petrobras, één van de grootste nationale oliemaatschappijen in de wereld en de belangrijkste investeerder in Brazilië. Tijdens deze ontmoeting is een bilaterale werkgroep tussen Nederlandse maritieme bedrijven en Transpetro ingesteld om jarenlange goede relaties om te gaan zetten in concrete opdrachten. Transpetro maakt voor het vervoer van olie, gas en biobrandstoffen naast buisleidingen vooral gebruik van schepen en is daardoor de grootste scheepseigenaar van Brazilië.

Het bedrijfsleven is tevreden over de missie. Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de werkgeversvereniging FME-CWM en zakelijk missieleider: ‘Het moment is daar om zaken te doen. De relaties zijn uitstekend, dat moet nu leiden tot een vruchtbaar huwelijk.’

Schultz: ‘Samen met het bedrijfsleven bundelen we onze krachten en zetten we Nederland goed neer. Blijvend investeren in je relaties werpt uiteindelijk zijn vruchten af’.

Meer… Ministerie van Infrastructuur en Milieu