Nieuwe order voor een 500mt Kadekraan en een 150mt Flex-lay Systeem voor Huisman

Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor- en offshore equipment heeft nieuwe contracten getekend met Technip, een wereldleider in project management, engineering en constructie voor de energie-industrie, voor de levering van een 500mt Kadekraan en een 150mt Flex-lay Systeem. Zowel de kraan als het pijplegsysteem zullen door de Huisman productiefaciliteiten in Nederland en Tsjechië ontworpen en gebouwd worden. Voorheen heeft Huisman de installaties geleverd en geïnstalleerd aan boord van Technip’s vlaggenschip, diepwater pijpleg- en subsea constructieschip “Deep Blue”.

De 500mt Kadekraan is de derde kraan van dit type wat door Huisman gebouwd wordt, dit is echter de eerste die aan de wal gebruikt zal worden. Deze innovatieve kraan komt voort uit Huisman’s jarenlange ontwerp-, constructie- en service-ervaring op het gebied van kranen en combineert unieke technische functies, zoals een volledig elektrische frequentie geregelde aandrijving, een laag eigen gewicht en een zeer kleine minimum radius. Daarnaast zijn de belangrijkste componenten, zoals de hijslieren, binnenin het gesloten kraanhuis geïnstalleerd. Deze technische functies resulteren in een laag energieverbruik, lagere operationele kosten en een maximale werkbaarheid. De kraan zal in de zomer van 2013 geïnstalleerd, in bedrijf gesteld en getest worden op de Flexi France-kade in Le Trait, Frankrijk.

Het 150mt Flex-lay Systeem wordt ontworpen en gebouwd voor de installatie van umbilicals en flexibele pijpleidingen. Het modulaire systeem kan in twee modules uiteen worden genomen wat een gemakkelijke installatie aan boord mogelijk maakt. Nieuw voor een Flex-lay Systeem van deze grootte zijn de twee intrekbare 75mt tensioners waardoor grote subsea installatie-items zoals umbilicals, risers en flowlines op een veilige en efficiënte manier geïnstalleerd kunnen worden. Door de speciale diepwaterfunctie waarmee het systeem is uitgerust, kan tot een waterdiepte van 3000m worden geïnstalleerd. Levering van het systeem staat gepland voor eind 2013.

Op dit moment is een groot aantal kranen, variërend van 300mt tot 4000mt, bij Huisman in productie, een 5,000mt Offshore Mastkraan wordt momenteel afgerond. Pijplegsystemen momenteel onder constructie zijn onder andere de Multi-lay systemen voor de “Aegir” en een nieuw te bouwen schip voor Ezra, een Flex-lay systeem voor het nieuwste schip van Subsea 7 en het S-lay systeem voor de Seven Borealis.

Meer… Huisman