Rotterdamse haven kleurt blauw

De Zeehavenpolitie hield dinsdag 3 april in samenwerking met de Douane een grootscheepse controle in de Rotterdamse haven. Tussen 7.00 uur ’s morgens en 2.00 uur woensdagochtend werden op het water en op de wegen in het gebied alcoholcontroles, transportcontroles, ANPR- en grenstoezichtcontroles gehouden. Met de acties controleert de Zeehavenpolitie of schippers en bestuurders zich aan de wet- en regelgeving houden, maar wordt vooral aandacht gevraagd voor risico’s op het overtreden van deze regels en het belang van een veilige haven.

ANPR
Om 7.00 uur startte de actiedag met een ANPR-actie, waarbij met behulp van camera’s aan de Botlektunnel kentekens van passerend verkeer worden gescand. Wanneer aan een kenteken een bijzonderheid gekoppeld staat, zoals een gestolen auto, een openstaande boete, een openstaand vonnis of wanneer de kentekenhouder bij de politie bekend is voor het plegen van een misdrijf, geeft het systeem een ‘hit’. Politievoertuigen die stand-by staan, kunnen dit voertuig dan aan de kant halen en onderwerpen aan een controle. Op deze manier werden zeven voertuigen gecontroleerd. Dit resulteerde in het innen van ruim 400 euro aan openstaande boetes, twee bekeuringen voor onverzekerd rijden en één bekeuring voor rijden zonder rijbewijs. Ook werd een gestolen voertuig gesignaleerd die door een ander district is afgehandeld.

Grenstoezicht
Grenstoezichthouders en de Douane gingen in de ochtend aan boord van een groot containerschip om deze te onderwerpen aan een A-controle. De zwaarste categorie controle, waarbij de Zeehavenpolitie alle bemanningsleden onderwerpt aan een face-check, paspoorten en zeemansboekjes nakijkt en het schip doorzoekt op eventuele verstekelingen. De Douane heeft op grond van haar eigen bevoegdheden een controle ingesteld op het rechtmatig voorhanden hebben van goederen en het niet illegaal binnenbrengen of uitgaan van verboden of ongewenste goederen. Hierbij gaat het om accijnsproducten, drugs, wapens, bedreigde plant- en diersoorten e.d..

Zowel de Zeehavenpolitie als de Douane hebben bij deze controle geen overtredingen of bijzonderheden aangetroffen.

Transportcontrole
In samenwerking met de Verkeerspolitie werden in de Europort en Waalhaven 107 voertuigen gecontroleerd op technische eisen, belading, het hebben van de juiste papieren en rust- en rijtijden. Er zijn diverse bekeuringen uitgedeeld voor onder andere gladde banden, te zwaar beladen zijn, een niet sluitende laadklep en het niet houden van voldoende rust. Daarnaast zijn diverse waarschuwingen afgegeven.

Alcoholcontrole
Zowel op de weg als op het water zijn alcoholcontroles uitgevoerd. Ruim 1000 blaastesten zijn afgenomen. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

ANPR-controle
De actiedag werd afgesloten met een ANPR-controle met mobiele camera’s. In de Waalhaven zijn tussen 23.00 en 2.00 uur 963 voertuigen gescand. Twaalf ‘hits’ zijn opgevolgd. Dat resulteerde in het innen van ruim 2000 euro aan openstaande boetes en een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs. Ook hebben de motoragenten nog vier motorvoertuigen aan de kant gezet omdat zij opvielen door technische gebreken, voornamelijk slechte verlichting. Deze gebreken zijn ter plaatse verholpen en de bestuurders konden na een waarschuwing hun weg weer vervolgen.

Meer… Politie Rotterdam Rijnmond