Damen Shipyards bouwt drie identieke ASD 2810 sleepboten voor KOTUG

KOTUG neemt binnenkort drie Damen ASD Tugs 2810 in gebruik. Deze sleepboten werden gebouwd in opdracht van Elizabeth Ltd te Malta en worden gecharterd door KOTUG; beiden onderdeel van de Kooren Maritime Services Group (KMS). Twee sleepboten worden ingezet in de haven van Rotterdam en de derde zal dienst doen in de haven van Hamburg. Het is de eerste keer dat Damen Shipyards sleepboten voor de KMS Group bouwt.

Damen Shipyards en KOTUG onderhouden al jarenlang een goede relatie met elkaar. Ard-Jan Kooren, CEO van KOTUG, zegt hierover: “We kennen Damen al lang als reparatiewerf en nu dus ook als nieuwbouwwerf. Dit is de eerste keer dat we met Damen in zee zijn gegaan voor een nieuwbouwproject. Damen’s portfolio is van hoge kwaliteit. Ter vervanging van een aantal oudere, verkochte sleepboten hadden we snel extra sleepboten nodig en Damen had die op voorraad. Binnen twee weken waren we eruit. De korte levertijd en de kwaliteit waren doorslaggevend om in drie sleepboten tegelijk te investeren.”

R&D
KOTUG is gevestigd in Rotterdam, Hamburg en Bremerhaven en is vertegenwoordigd in Engeland, Noorwegen, Australië en Brazilië. Met een vloot van ruim 30 sleepboten is KOTUG actief in verschillende markten, zoals de haven- en zeesleepvaart, berging, offshore en de baggerindustrie. Net als Damen heeft KOTUG een doorlopend R&D programma. Dat heeft onder meer geresulteerd in het Rotor®Tug-concept, gebaseerd op een configuratie van drie voortstuwingseenheden, die een grote mate van wendbaarheid creëren. Daarnaast lanceerde KOTUG recentelijk zijn E-KOTUG, de ‘RT Adriaan’. Dit is de eerste hybride Rotor®Tug in de wereld.

Damen Shipyards Galati
De drie ASD’s 2810, waarvan er inmiddels meer dan 80 zijn gebouwd, worden geleverd uit de voorraad van Damen Shipyards Galati (Roemenië) en zijn gebouwd volgens Damen’s gestandaardiseerde scheepsbouwmethode. Bij oplevering kan de sleepboot worden aangepast aan de specifieke wensen van de opdrachtgever. Met deze werkwijze kan Damen Shipyards een snelle oplevering garanderen zonder aan kwaliteit in te boeten. Damen Services verzorgt het transport van Galati naar Rotterdam, waar Damen de sleepboten turn-key oplevert, in dit geval binnen twee weken na de opdrachtbevestiging.

Meer… DAMEN