Alewijnse automatiseert Ooievaarsbrug in Schiedam

Alewijnse Marine Rotterdam heeft de brugbediening van de Ooievaarsbrug in Schiedam met succes geautomatiseerd. De automatisering van de brug is sinds half maart 2012 operationeel na een projectperiode van drie weken.

In opdracht van de gemeente Schiedam heeft Technisch Advies Bureau Sliedrecht (TAS) de voorbereiding en directievoering verzorgd voor de aanpassingen aan de Ooievaarsbrug. Zij selecteerden Alewijnse als de installateur om de werkzaamheden voor dit project uit te voeren. De meer dan 60 jaar oude Ooievaarsbrug zorgde voor overlast van zowel geluid als trillingen bij het sluiten van de klep. In de zomer gaat de Ooievaarsbrug zeker wel dertig keer per dag open en dicht om rondvaart- en plezierboten door te laten.

Nieuw systeem
Alewijnse heeft een systeem ontworpen, waarbij met één druk op de knop de brug geluidloos open en dicht kan. Hierbij heeft het bedrijf een frequentiedrive toegepast waarbij de snelheid in de hand wordt gehouden. Voorheen regelde de brugwachter dit handmatig met een stuur. Nu gaat alles geheel automatisch. De brugwachter drukt op een knop. De brug gaat neer, remt uiteindelijk langzaam af en gaat geluidloos dicht.

Alewijnse heeft het systeem niet alleen geprogrammeerd en getekend, maar ook in bedrijf gesteld. Bij de extra service hoorden o.a. de bedrading van de besturingskasten en de aansluiting van de hardware, zoals de motor, de spileindschakelaar en de rem.

Succes
De automatisering van de Ooievaarsbrug is een succes voor alle partijen. De geluidshinder en de trillingen bij het sluiten van de brug is weggenomen. Zowel TAS als de gemeente Schiedam vinden dat de installatie netjes is afgeleverd en zijn zeer tevreden over het nieuwe mechanisme van de brug.

Het project heeft drie weken geduurd, zonder veel hinder voor het verkeer. Omdat de Ooievaarsbrug als tweede route voor hulpdiensten wordt gebruikt, kon de brug niet lang openblijven. Alleen tijdens de inbedrijfstelling heeft Alewijnse de brug hoogstens 20 min. buiten werking gezet. Verder is de brug niet afgesloten geweest voor verkeer.

Snelle tussenoplossing
De automatisering van de Ooievaarsbrug is een tussenoplossing voor de gemeente Schiedam. De brug staat op de nominatie om – op termijn – te worden vervangen. De wijze waarop en hoe de brug eruit komt te zien, wordt op dit moment door de gemeente Schiedam onderzocht.

Veelzijdig in elektrotechniek
Alewijnse is een veelzijdige (elektro) technische dienstverlener voor industrie, utiliteit en scheepvaart. Als volledige system integrator levert Alewijnse technische diensten, innovatieve elektrische engineering en ICT-oplossingen in de ruimste zin van het woord. Het adres van Alewijnse Marine B.V. is: Van der Giessenweg 51 te Krimpen aan den IJssel, telefoon 0180 – 460 555 / e-mail [email protected]. Voor service, onderhoud of het aanvragen van een offerte kunt u vragen naar de heer Ernst van der Baan, hij staat u graag te woord.

Bron… Alewijnse